Show cart
Design & Illustration

News archive

News from May 2005

Informationskväll om ribb-och-dukkajaker

Henris StormkajakFör ett par dagar sedan skrev jag om Designutställningen på Skeppet i Simrishamn, där det visas några traditionella ribb- och dukkajaker. Den 7 juni 18.30-21.30 anordnas en informationskväll där Lars Gradin och Henri Högberg visar och berättar hur man bygger kajaker på grönländskt vis. Lars kommer dessutom att visa bilder från Grönland.
Entré 60:- inklusive sillamacka och lättöl och föranmälan till .

Read full post

Ny bok läst!

Eastern Arctic KayaksHäromdagen dök en efterlängtad bok upp i brevlådan (från Amazon UK): Eastern Arctic Kayaks - History, Design, Technique, redigerad av John Heath och E Arima och med bidrag av John Brand, Hugh Collins, Harvey Golden, H.C. Petersen, Johannes Rosling och Greg Stamer.

Read full post

Grönländsk standardroll -steg för steg

startposition för en grönländsk standardrollI planerna för sommaren ingår att sammanställa en illustrerad beskrivning av grönländskt rollande, som jag uppfattar det. Men efter min notis häromdagen om pryl- kontra kompetensbaserad säkerhet har jag fått ett antal mail om rollar, skillnaden mellan grönländsk roll och den som vanligen lärs ut och om det verkligen är så lätt som det kan låta.

Därför får det bli en snabbskissad försmak av vad som komma skall...

Read full post

Dubbelsidig stabilisering - enkelsidigt resonemang

Sverige beskylls ibland för att vara ett land som endast rymmer en åsikt i taget. Sanningshalten i detta blir ibland tydlig när populärmedia - utan tid, vilja och kompetens för egen analys - gör sig beroende av extern kompetens (med eller utan dold agenda).

Den för dagen torgförda sanningen (uttryckt i ett par tidskrifter senaste veckorna) är att flottörstabilisering i någon form är den enda hållbara säkerhetsstrategin, motiverad av att: "varken eskimåsväng, kamraträddning eller uppgång med paddelflottör tar hänsyn till vad som orsakade kapsejsningen. Oftast är orsaken att kanotisten inte behärskar vind och vågor. - Efter kapsejsningen är kanotisten dessutom kallare, tröttare och räddare än före kapsejsningen. Det enda som är realistiskt är att använda dubbelsidig stabilisering med pontoner (Magnus Fischer i Uteliv)."

Read full post

Kajaker på utställning

Henri Högbergs vackert dekorerade baidarka. Foto: Henri Högberg

Designåret uppmärksammas på utställningslokalen Skeppet i Simrishamn med en marin utställning med fokus på Simrishamns båtbyggartradition. Utöver nordiskt trä, träbearbetning, allmogebåtar finns också några av Henri Högbergs och Lars Gradins traditionella kajaker – en baidarka och ett par västgrönländska kajaker. Utställningen är öppen mellan 11-18 fram till 30 juni. (Foto: Henri Högberg, ursprungligen från Tidskriften "På Österlen")

Läs mer om utställningen i Ystads Allehanda

Read full post

Säkerhetsövning

I lördags var det dags för en extra bassängövning (vårens sista) i Malmö Kanotklubb. Den var avsedd för de nybörjare som gått introduktionskurser i paddling under maj, vilket innebar fokus på wet exit, tömma kajaken och att klättra upp i kajaken med eller utan assistans av kamrater eller flottör.

Som vanligt börjar vi med en dryg timmes teori om aktiv och passiv säkerhet, där den aktiva handlar om förebyggande åtgärder, vad man kan göra för att undvika kapsejsningar och andra problem och den passiva är hur man löser dem när de redan inträffat. Vidare pratar vi säkerhet i förhållande till olika typer av kajaker och paddlar, för- och nackdelar med pump/öskar, användning av flottör etc.

Aktiv säkerhet är t ex att luta kajaken åt rätt håll, att använda kajakens initiala och sekundära stabilitet optimalt för att hålla sig på rätt köl och om låga och höga stödtag – och naturligtvis om att använda sitt omdöme för att inte vara på fel plats vid fel tillfälle, att inte ta ogenomtänkta risker.

Passiv säkerhet handlar om att efter en kapsejsning gå ur kajaken lugnt och med kontroll över paddel och kajak, om kamraträddningar – att agera tillsammans, tömma kajaken och klättra upp mellan kajakerna eller över räddarens fördäck alternativt eget akterdäck. Även assisterad reentry visas och provas i mån av tid (innebär att räddaren håller kajaken på högkant, simmaren flyter in med benen, dras sig ner på sitsen, lutar sig framår eller bakåt och räddaren vrider upp kajaken). För ensamräddning övar vi att klättra upp i kajaken från sidan eller från aktern – med och utan flottör.

De fortsatta teknik- och säkerhetsövningarna under sommaren kommer att anordnas ute i Sundet och anpassas efter väderförhållandena – lite mer realistiska förhållanden i form av kallare vatten, ibland med vind och vågor.

Read full post

En Isfjord i Israel

Tomas Herdevall har just sjösatt första isfjorden i Israel. Läs mer på sjösättningar

Read full post

Isfjord i Israel

En Isfjord i Israel

Tomas Herdevalls nya Isfjord"Nu är kayaken nästan färdig, fattas bara däcks-möblering - i morgon ska den i havet. Du ska ha tack för den fina ritningen och hjälpen. Första Björn Thomasson kayaken i Israel. Har satt in några bilder i min site."

Tomas Herdevall

 

Read full post

Njord till havs..

Nu har det blivit några turer till havs med Njord, dels lite mer roll- och manövertester på plattvatten och en tur längs Kullen på ungefär 2 mil - i lite för lugnt väder för att ge någon riktig uppfattning om egenskaper i sjögång.

Fartresurserna känns bra även om stäven nära maxfart lyfter lite. Njord är ritad för lite mer last än ett par mackor och en termos och ligger med stävknäet nästan i vattenlinjen med 80 kg total nyttolast. Ett lite djupare förskepp hade sannolikt ökat toppfarten på slätvatten en aning, men till priset av större friktionsmotstånd (framför allt med last) och sämre manöverbarhet.

Stabiliteten är bättre än vad jag hade förväntat. Njord känns helt trygg och stabil, trots att initialstabiliteten är relativt liten. Sekundärstabiliteten kommer mycket tidigt och är till stor hjälp vid låga/höga stöd och gir med lutning/kantning.

Initialstabiliteten är precis lagom för att kajaken skall kännas stabil nog för att ta av eller på en jacka – men liten nog för att inte orsaka krängning i den krabba och skvalpiga sjön runt Kullens spets. Faktiskt rör sig Njord lugnare än någon annan kajak jag suttit i.

Manövreringen lever också helt upp till kravspecifikationen. Njord svänger mycket lätt med kontring, sveptag och akterroder - eller bara med lutning. Även i surf känns det tryggt att luta kajaken för att precisionsstyra (nu var det som värst halvmeterhöga vågor – hur det blir i grov sjö får jag återkomma till).

Kursstabiliteten är jag också helt nöjd med. Det är lätt att distanspaddla med fokus helt på paddelrytm och motorik. En lätt tillfällig lutning några grader räcker för att kompensera påverkan från vind och vågor, i den lätta vind som rådde. I hårdare väder är naturligtvis en justerbar skädda till stor nytta för att hålla kursen även i hög fart. Men för den som kan acceptera att sänka farten lite i akterlig sidvind fungerar Njord utmärkt utan skädda och roder.

Read full post

Utskrift från sajten?

Några mail och telefonsamtal senaste tiden visar att alla inte upptäckt att det går att skriva ut sidorna på sajten genom att bara klicka på "skriv ut". Det finns (som det bör göra på sajter skapade på den här sidan om millennieskiftet) en formatmall (CSS) som plockar bort menyer och annat onödigt och ser till att text och bilder hamnar rätt på A4-sidor. Det är alltså helt onödigt att klippa-klistra-redigera till Word eller annan editor.

Hur material från sajten får användas framgår här.

Read full post

Om att bygga lätt

Jag har samlat lite erfarenheter, plus lite tips som förekommit i olika diskussionforum på nätet i en ny sida, som handlar om att behålla kontrollen över kajaken slutliga vikt. Men skulle kunna säga att det är på förekommen anledning, eftersom jag med senaste bygget fokuserat så mycket på diverse nya experimentella idéer för sittbrunn, skottplacering, lucklås, kompassmontage, skäddmanövrering mm, att jag här och var glömt bort att följa mina egna råd - med resultatet att den nya kajaken väger ett par kilo mer än jag tänkt mig.

Read full post

Nya kajaken i till havs - och i katalogen

Efter ett par testturer till havs har jag nu lagt ut ritningarna till den nya kajaken i katalogen. Ritningssatsen kommer att kosta 900:- och består liksom de övriga av linje- och konstruktionsritning med diverse detaljskisser av olika lösningar till skott, luckor, kompassmontage etc, spantmallar i full skala, byggbeskrivning och ett följebrev med lite råd om material och materialinköp, plus några adresser till bra leverantörer.

Kajaken är döpt till Njord efter havets och vädrets gud i den fornnordiska mytologin (på fornisländska hette han Njórdhr, och han var en av vanerna, far till Frej och Freja).

Njord har visat sig uppfylla mina önskemål så här långt –– mycket lättrollad och lätthanterad, men snabb och kursstabil. Sittställningen känns mycket bra – åtminstone för mig som vant mig vid Black Pearl under ett drygt år –– och kommer att fungera fint under långa dagsetapper till havs. Lastutrymmet är begränsat, men tillräckligt om man trivs med att resa lätt.

Fartpotentialen har jag inte fått någon säker uppfattning om än –– den känns lätt att hålla fart på, men en sjukskrivning kom ivägen innan jag hann göra riktiga tester. Stabiliteten är precis vad jag velat ha –– lite stadigare än Black Pearl för att kunna slappna av lite mer till havs, men inte mer än att den är relativt opåverkad av vågor – och mycket lättrollad.

De rollar jag klarar i Black Pearl satt direkt i Njord, medan balance brace var ännu enklare –– den utmärkta slutstyvheten innebär att det är bara att slänga sig bakåt i vattnet, trycka kajaken från sig och flyta som en kork.

Och lättrollad – nämnde jag det?

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. July (4)
 2. June (1)
 3. May (2)
 4. April (1)
 5. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)