Show cart
Design & Illustration

News archive

News from October 2004

Najad - Peter Fristedt

Peters Najad

"Tänk vad en träff på en hemsida kan göra. För mig blev det ett kajakbygge och många härliga turer med en perfekt kajak! Tack för din hemsida och hjälpen när jag byggde."

Peter Fristedt

Fler bilder på http://home.tiscali.se/640119/Sida_5.htm

Read full post

Ajö till havkajakroernes forum...

Under ett drygt halvår har jag via min RSS-läsare med stort nöje läst inlägg och följt debatter om grönlandskajaker, paddlar, paddling mm på havkajakroernes diskussionsforum (www.havkajakroerne.dk/php/phorum/rss.php). Senaste månaden har forumet dessvärre invaderats av spammare och när nu merparten av inläggen handlar om Viagra, pyramidspel, nigeriabrev och skuldsanering är det dags att ta farväl för den här gången. Jag hoppas forumfolket hittar ett sätt att röka ut ohyran - det behövs mötesplatser på nätet för seriöst folk.

Read full post

Kajakbygge i Finland

...tillbaka efter en kort tripp till Finland för att föreläsa om kajakers egenskaper och prestanda och om kajakbygge. Arrangemanget utgjorde starten på en kajakbyggkurs i anslutning till en utbildningslinje för blivande vildmarksguider i sydöstra Finland. Åhörarna var kursansvarige, kursledaren och ett antal presumptiva byggare, av vilka några hade byggt kajak tidigare, några hade paddlat tidigare och några var nybörjare i båda avseendena - vilket medförde att det inte var helt lätt att hitta en nivå som gav utdelning åt alla. Jag hoppas att alla fick lite inspriration inför sina byggen. Här är lite bilder från förra årets motsvarande byggkurs.

Read full post

Jehu - Jesper Tornebjer

Jesper Tornebjers nya Jehu"Så har den då, efter tio månaders utmaning o personlig utveckling, kommit i sitt rätta element!

Jag har gjort den något smalare än orginalritningen. Vilket (förhoppningsvis) kommer att ge ett lite mer lättdrivet skrov. Naturligtvis blir den även något rankare.Den är nu lite mer rank än en vkv101, men inte alls som en vkv102.

Jesper TornebjerÄn så länge har jag inte haft möjlighet att testa hastigheten. (GPS eller jämnbördig träningskamrat) Men rapport kommer!"

Jesper Tornebjer

Komplettering 041104:Nu har jag mätt upp den och några kajaker att jämföra med, med hjälp av en gps.

 • Kåre 6,6
 • Jehu (lite modifierad) 8,3
 • Vkv 101 8,4
 • Vkv 102 9,6
Så den nådde inte riktigt till 101:an, men nästan. Nu när jag hoppat direkt i och ur kajakerna, så tar jag tillbaks att den är rankare än 101. Ungefär lika rank, känns bara lite annorlunda. Vikten är 15kg.

Jesper Tornebjer

Read full post

Uppdaterad sjösättningssida

Sjösättningssidan har fått en rejäl teknisk uppdatering (backend) och drivs nu av en liten databas. Det innebär att notiserna är sökbara via namn, kajakmodell, datum och fritext, att det inte längre finns några stora filer med mycket bilder som tar tid att ladda ner och att de för mig är betydligt enklare att uppdatera.

Read full post

Brittsommar!

Några dagar försent (Brittadagen var i torsdags), men dagens söndagstur blev en riktig brittsommartur. Det började med att jag missade starttiden (på grund av ett glömt kapell) och fick ge mig ut ensam en stund efter de andra. I strålande sol med långsamt stigande temperatur efter en kall natt med bara någon plusgrad och ungefär 5 m/s nordväst paddlade jag söderut mot Lernacken och Bunkeflo - säker på att de andra valt en lång tur i det härliga vädret.

Read full post

Reed Chillcheater

Inför helgens paddlingar hade jag beställt en uppsättning plagg från engelska Reed/Chillcheater: långärmad tröja, långa byxor, huva och vadarsockor i Aquatherm - ett material som enligt tillverkaren är tätt, men andas och mycket elastiskt och slitstarkt, och till funktionen och användningen närmast kan jämföras med tunn neopren. Priserna är relativt låga jämfört med motsvarande utrustning från andra håll och inte minst i relation till reklamlöftena - och jag var en aning skeptisk.

AquathermhuvaInför helgens paddlingar hade jag beställt en uppsättning plagg från engelska Reed/Chillcheater: långärmad tröja, långa byxor, huva och vadarsockor i Aquatherm - ett material som enligt tillverkaren är tätt, men andas och mycket elastiskt och slitstarkt, och till funktionen och användningen närmast kan jämföras med tunn neopren. Priserna är relativt låga jämfört med motsvarande utrustning från andra håll och inte minst i relation till reklamlöftena - och jag var en aning skeptisk.

AquathermtröjaSlitstyrkan får jag återkomma till men de övriga löftena kunde testas ganska ingående med tanke på väderförhållandena i helgen. Materialet är vattentätt och andas ganska bra. I medvind och sol kunde jag paddla mig ordentligt varm utan att det kändes fuktigt, och trots översköljning i motsjö tog jag inte in vatten. Däremot fungerar de här plaggen inte som torrdräkt (men Reed har även torrdräkter, drytops mm), snarare som en tunn och smidig våtdräkt och vid rollarna kom det in små mängder vatten vid hals och ärmar. Huvan var inte helt tät runt ansiktet - föga förvånande eftersom jag inte hittat någonting som tätar helt mot skägg och mustasch - Aquathermbyxamen vattenintaget var högst måttligt och den annars vanliga isande känslan i pannan uteblev helt trots ivrigt rollande på lördagen. Hur det blir i lägre temperaturer får jag också återkomma till.

Aquatherm skall enligt reklamen värma ungefär som 2-3 mm neopren. Jag kan inte avgöra om det stämmer, men för mig var det precis lagom vid dagens 9° i luften och 13 i vattnet - aningen för varmt i medvind, precis lagom i motvinden, lite kylig men inte mer vid de korta besöken under vatten (under aquathermdressen hade jag en tunn t-tröja och korta paddelshorts i polyester). När det blir kallare räknar jag med att ha thermoställ i tjocklek efter temperaturen.

AquathermsockorTack vare elasticiteten är prylarna lätta och snabba att ta på och av - en stor fördel jämfört med traditionella våt- och torrdräkter. Elasticiteten innebär också att rörligheten inte begränsas . Även huvan följer med om man tittar bakåt. Materialet är dessutom prasselfritt.

...så hittills är jag nöjd. Jag återkommer med uppdateringar.

Read full post

Kavat - Mats Strand och Andreas Sköld

Mats Strands Kavat till vänster och Andreas Skölds till höger"Hej Björn!!

Lördagen den 28/8 sjösatte vi våra Kavater, en högtidsstund som min kompis Mats Strand och jag sent kommer att glömma. Det var soligt och härliga vågor på sjön Roxen utanför Linköping. Vi hade kanske inga nybörjarvågor, men det fungerade alldeles utmärkt. (Dom surfar otroligt skönt!!)

Mats ville aldrig sluta!!Mats Strands Kavat till vänster och Andreas Skölds till höger.

Mats ville aldrig sluta!!"

Andreas Sköld

Kommentar: Flera har frågat om finishen på Mats och Andreas kajaker. De är byggda i gran med mahognydekor och fernissade med enkomponents högblank oljefernissa, Schooner resp DeLuxe från International - applicerade med vana från träbåtsunderhåll. Oljefernissorna har en gulbrun bärnstenston, som ger lyster åt träet.

Read full post

Kavat - Tommy Petersson

Kavat i Häckebergasjön"Det har varit många givande stunder att jobba med ett riktigt hantverk som gett bra omväxling till mitt dagliga jobb med datorsystem. Nu när jag stolt tittar på resultatet av mitt arbete ångrar jag inte många av de 340 timmarna i mitt vinterbonade garage med min fina Kavat.

Jungfruturen blev den 19 september vid MKK's hösttur på Snogeholmssjön. Kajaken motsvarade mina förväntningar med råge och trots en del regn under turen höll båda luckorna alldeles torrt i lastrummen. Den reglerbara skäddan visade sig ge mycket bra styrhjälp och uppfälld blev det lätt att svänga kajaken.

Tommys Kavat

Det blev inga bra stillbilder från jungfruturen men däremot en trevlig videofilm. Skickar istället ett par bilder från en tur på vackra Häckebergasjön som ligger bara två km från mitt hem i Genarp."

Tommy Petersson

Read full post

Reviderad Nortonritning

Norton reviderades i oktober 2004 - fick ett lägre akterdäck för att vara lättare att rolla, samtidigt som akterskeppet blev en aning fylligare under vattenlinjen för att inte det totala lastutrymmet skulle försämras. Däcksprofilen blev lite rundare vilket innebar att jag kunde sänka fördäcket några millimeter men ändå få mer plats till knän och fötter. Ändringen av akterskeppet innebär att vågbildningsmotståndet sjönk en aning.

Nya Norton

En ny Norton

Så kontentan av ändringarna är att Norton fortfarande är en väldigt snabb expeditionskajak som numera också är lätt att rolla, att toppfarten ökat en liten aning (knappt märkbart, men ändå) och att vindfånget är en aning lägre.

Read full post

Att se och synas i höstmörkret

Nu börjar det mörkna på kvällarna och det händer att kajakturer både börjar och slutar i mörker. Det blir samtidigt lite lugnare ute på vattnen - fritidsfolket i snabba motorbåtar har bänkat sig framför TV:n istället för att oroa paddlare. Men den tyngre yrkestrafik som finns kvar har ofta små möjligheter till undanmanövrar i en nödsituation. Det gäller att synas.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. June (1)
 2. May (2)
 3. April (1)
 4. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)