Show cart
Design & Illustration

News archive

News from January 2007

Ömtålig?

länk till filmen

Någon som tror att ribb och dukkajaker är ömtåliga? På filmsnuttenhär intill gör John Petersen - gruvligt trött på alla aningslösa frågor - vad han kan för att bevisa motsaten.

En och annan fördom lyckas han förmodligen ta död på, men knappast kajaken. Men visst är det ett hedervärt och ambitiöst försök (som destruktionsförsök betraktat).

Read full post

Sea Kayak - Gordon Brown

Sea KayakGordon Browns ”Sea Kayak” har så till den grad upprört sinnena hos vänner av traditionella paddlar att boken i stort sett dödförklarats redan innan den kommit ut. Bakgrunden är att författaren i en intervju lättade lite på förlåten och deklarerade sin uppfattning om grönlandspaddlars användning i modern havspaddling. Vad som följde i Qajaqusas forum var närmast ett mediadrev – ingen hade läst boken men alla visste precis vilken infam skurk Gordon Brown var.

Nu finns boken ute och jag hoppas att opponenterna läser den, för Sea Kayak är en av de bästa paddelböcker som finns.

Read full post

Paddling, högvatten och erosion

Lomma strand mot söder

Det ständiga blåsandet kom av sig för några timmar idag och jag passade på. Blå himmel, ett par minusgrader, ett tunt snötäcke på marken och 4-5 m/s nordväst – bättre blir det sällan så här års. Det blev Lomma som vanligt, en sväng om Alnarps Fälad som uppvärmning och lite motion, med lite rollpauser här och var. Det kändes hyfsat varmt i vattnet trots 3,6 grader enligt DMI – det isade inte vid tinningarna som det gör ibland.

samma strand 2006

Normalt brukar vattennivån ligga ganska lågt vid klart väder på vintern, men den här gången var det mycket högt vattenstånd. Dessutom har mycket av stranden sköljts ut i havet under stormarna sedan nyår, så det var knappt strand kvar för en vanlig sjösättning. Med aktern på strandvallen tog vågorna förskeppet. Kontrasten till förra årets 20 meters strand på bilden ovan (8 januari förra året) är dramatiskt.

Read full post

Anac Acuta i svart

Anas Acuta i svart

Ytterligare ett belägg för att modefärgen just nu är svart - en Anas Acuta. Visserligen tog det Valley nästan ett år att leverera den till beställaren Dave Schuette, men nu kan Dave dra på sin svarta tuiliq, greppa sin svarta eskimåpaddel i kolfiber och stealth-paddla bland vågorna...

Read full post

Design utan gränser...

Inser plötsligt att tittat på alldeles fel ställen när det gäller inspiration för mina kajaker. Så fantasilöst att bara titta på kajaker (och båtar) för att rita kajaker (och båtar)! På 50-talet och i USA hade man minsann vidare vyer...

femtiotal 1

...för varför göra åtskillnad mellan vägen och vattnet...

femtiotal 2

...har man hittat en bra form skall man väl använda den till det mesta...

femtiotal 3

...sådan bil, sådan båt...

femtiotal 4

Jag tror jag skall gå ut och titta lite närmare på min Passat kombi... (Bilderna från Boats in the Belfry – Hasse tipsade om länken på Utsidan)

Read full post

Scotts Black Pearl färdig

Scotts Black Pearl färdig

Black Pearl i amerikansk vinter

Nu har Dan i USA lagt ut de slutliga bilderna på en leveransfärdig Black Pearl tillsammans med en sammanfattning av processen, material, metoder mm. Ett imponerande bygge!

Read full post

Rockpools ”Freya”

testpaddling

Freya Hoffmeister har tillsammans med Rockpool utvecklat en ny grönlandskajak, på ungefär samma linjer som Qaanaaq. På Flickr finns en serie bilder från utvecklingsarbetet – från plywoodprototypen till plugg, form och färdig kajak. Ser trevlig ut även om jag inte är riktigt förtjust i det kantiga och ganska höga fördäcket.

Det finns förvisso en del fördelar med ett högt fördäck – främst naturligvis att det finns paddlare som drar sig för att vänja sig vid en ny låg sittställning, men också att volymen i fördäcket kan underlätta vissa rollar genom flytkraft. Men för mig överväger nackdelarna – man förlorar de fördelar den låga sittställningen har för komfort och kajakmanövrering och hamnar någonstans mitt emellan Europa och Grönland, ett lite begränsande varken-eller, och det begränsar möjligheten till en låg och effektiv paddelföring på långtur (notera att provpaddlaren använder vingpaddel). Så frågan är: är det höga kantiga fördäcket en eftergift åt marknaden, en konsekvens av valet av plywood eller är det den form Freya har föredragit?

I vattnet ser den ut precis som Qaanaaq och med stor sannolikhet tar den Qaanaaqs plats på marknaden – det är både enklare och billigare att importera från England än från Japan.

Read full post

Drunkning, flytväst och statistik

Amerikansk statistik visar 70% av alla båtolyckor händer i båtar kortare än 6 meter, att 85% av de omkomna inte bar flytväst, att en tredjedel var berusade, att 90% var män och att merparten av olyckorna inträffade mindre än tre meter från stranden! I förhållande till totala antalat båtar på vattnet fanns en viss överrepresentation under den kalla årstiden. Bara 13% av vuxna i båtar bär flytväst. Många bär inte ens flytväst som goda exempel för sina barn.

Read full post

Januaristormar

Nog har januari hittills varit ovanligt blåsig. Om jag söker bakåt i arkiven (mitt eget och Malmö Kanotklubb) finner jag gott om fina paddelbilder med blå himmel och sol och nästan stiltje. Vad kommer årets vinterbilder att visa förutom regnvåta fönsterrutor? På SMHI hittade jag intressant vågstatistik för januari (bilden nedan). Så här har det sett ut – sju tillfällen på två veckor med våghöjder över fyra meter vid Väderöarna. Toppnotering 11.2 meter under söndagens storm (beräknat värde med utgångspunkt från medelvåghöjd och vågenergidata)!

Vågdata från SMHI
(Figuren visar timvärden för signifikant våghöjd (Hs) och maximal våghöjd (Hmax) vid Väderöarna (rött) och Huvudskär Ost (svart) under januaris första hälft.)

Här finns en animering över ovädrets väg in över Sverige (SMHI) – tydligen kom vi lindrigt undan här nere trots allt.

Danska DMI tillhandahåller följande prognos för kvällen – bara 11-14 m/s, kulminerande ungefär nu. Piece of cake...

Utsikter för kvällen - DMI

Read full post

Ännu fler vältagna kajakbilder...

Brian Schultz kajakbyggcirkel

Det här börjar bli lika mycket fotosajt som kajaksajt – men med så här snitsiga kajakbyggarbilder, kan man glömma skitvädret utanför fönstret en liten stund (just nu snuddar den norra kanten av ett nytt stormbälte med ösregn och möjliga orkanbyar vid sydkusten).

Det är återigen Brian Schultz som är i farten. Så här såg det ut förra gången jag länkade (byggare var den gången Kiliii Yu, som jag länkade till härom dagen).

Symptomatiskt nog har TV just berättat att en ny El Niño just har börjat och att dessa i någon form påverkar hela klotets vädersystem, med torka där det brukar regna, ösregn där det brukar vara torrt, tropiska orkaner på fel ställe och utebliven monsun där den hade behövts.

Read full post

Grönländsk geografi i förändring...

Smältande glaciärer har avslöjat att Grönlands geografi inte riktigt ser ut som man trott. New York Times vet mer...

Read full post

Fina bilder

Kiliii YuÄnnu ett album med bilder att fördjupa sig i. Fotografen, en ung man vid namn Kilii Yu (eller Tin Yan eller Tony eller Kerrke - han tycks byta namn oftare än fotoutrustning) tar andlöst vackra bilder av natur, fåglar, lite människor och annat. Att jag fastnade ett bra tag på hans sajt var att jag (via en notis på qajaqusas forum) hamnade på en bild av en traditionell kajak. Den såg historisk ut men visade sig vara en ny bild av en ny kajak. Och så fler bilder av fler kajaker. Så lätt det är att förlora en timmes produktiv arbetstid - och så tillfredsställande...

Read full post

Stormbyar!

SMHI kl 10.12

22m/s med byar upp till 29! Utanför fönstren lutar sig flaggstången i kapp med 15 m höga granar, en ask och ett par björkar, och i plåttaket ovanför mitt arbetsrum sjunger det ljudligt i plåttaket när det rör sig i kastvindarna. Det blev ingen paddling idag...

Read full post

Snacka om att surfa...

...och jag som tyckte det var rätt coolt att surfa med en kajak!

(Se även diskussionen på qajaqusa.)

Read full post

Fantastiskt bildgalleri...

Bilder från ArcticPhoto

Arcticphoto (Bryan & Cherry Alexander Photography) – med inriktning på “photography below zero” finns fantastiska bilder från arktis och antarktis - bland annat en del spektakulära bilder av harpunjakt på narval och valross, med kajaker och kajakbygge, bilder från grönländsk vardag och naturligtvis andlöst vackra naturbilder. Länken från qajaqusa.

Read full post

Ännu mer byggdagböcker...

Trångt i bygglokalen

Det har varit gott om byggdagböcker på nätet senaste tiden. Här är en till - lite annorlunda än de tidigare eftersom den handlar om ett kollektivt bygge. Följ kajakbyggkursen i Tranås på nätet...

Read full post

En snabb motorbåt mindre i världen...

Tvärstopp

(från Havkajakroernes forum)

Read full post

Söndagstur

norrut mot Västra Hamnen

Tre (Robban, Anders och jag) blev vi idag på en söndagstur i riktigt behagligt "vårväder" - 7-8 m/s SV, uppbrutet molntäcke med lite glimtar av solen, 6 grader varmt i luften och 7 i vattnet och ett ovanligt vackert ljus i ett mycket lätt dis. Intressant att notera att vattentemperaturen stigit ett par grader sedan mellandagarna - det isade inte längre i pannan vid rollar. Sannolikt har det väl att göra med att kallare östersjövatten pumpades upp genom sundet av kraftig nordgående ström under innan nyår.

Som vanligt fanns ingen planering vad gäller målet för turen: processen blir autonom. Var vi hamnar beror på vilka valmöjligheter som hinner bortfalla under resans gång. Hur det nu än är hamnade vi den här gången i barnviken norr om Brofästet för en fikapaus - där fanns lä för den sydvästliga vinden. Färden söderut var tämligen mödosam - motvind och motström 0,6-0,8 knop innebar att varje meter kändes. Sjön var typisk Öresundssjö - mycket kort, krabb och delvis brytande över grundområdena - men inte mer än 0,3-0,4 m hög.

Hemvägen gick desto snabbare med lite antydan till surf här och var. En sedvanlig rollpaus vid Västra Hamnen med en genomgång av repertoaren hanns med innan den väntande bastun i klubbhuset.

Read full post

Black Pearl i Israel

Building pics - Black Pearl

Daniel och Arnon bygger varsin Black Pearl i Tel Aviv och kommer att lägga ut bilder efterhand på Google Picasa. Med en ljus trevlig bygglokal och utmärkt bildkvalitet blir det säkert ett värdefullt tillskott i den växande floran av byggdagböcker.

English summary Daniel and Arnon are building a couple of Black Pearls in Tel Aviv and will publish pics from the project. With a light and nice workshop and excellent image quality, I am sure it will be a welcome addition to the building logs out there.

Read full post

Filmtajm!

Stillbild ur filmen

Turner Wilson (en av de gråskäggiga) har tillsammans med Cherri Perry lagt ut en serie rollfilmer av osedvanligt hög klass – de bästa jag sett!

Read full post

Thule/2 - Bengt Hasselberg

Första notisen för det nya året handlar om en sjösättning. Bengt Hasselberg är klar med sin Thule/2, som blev sjösatt och provpaddlad i mellandagarna - för övrigt från samma brygga där hans Thule gick i sjön för ganska precis sju år sedan.

En ny Thule/2

"Hej

Äntligen har min Thule 2 fått känna på lite vatten. Det skedde på annandagen (26 dec) tillsammans med min äldsta dotter som trotsade vind och vågor. Premiären skedde för övrigt vid samma brygga som min Thule 1 gjorde i december 1999. Tyvärr så tog inte min fotograf några "stilbilder" men jag bifogar ett som bevis. Inget roder är monterat så jag tar ett klassiskt styrtag för att inte hamna i vassen. På grund av arbete och händelser inom familjen fick jag lägga bygget på is? drygt ett halvår. Inte förrän nu i september kom jag igång igen. Det jag tidigare hade gjort fick jag lägga ner lite extra arbete på för att det legat i träda för länge, men slutresultatet tycker jag blev bra.

En sak jag noterade när vi paddlade var att jag tyckte det var inte mycket kvar vid relingen. Den låg, vad jag tyckte djupare (ca 25-30 mm från relingen) än min Thule 1 så så värst mycket extralast kan den nog inte bära. Lastförmågan är ju 200 kg. Jag uppskattar att vi tillsammans vägde ca 170 kg.

Nu återstår ett roder och lite linor samt fernissning så är den klar.

Några rollar kommer det nog inte att bli men kanske med mitt nästa bygge, men först måste jag röja garaget. Det är för övrigt 5.80 på längden så det har varit många "krypningar" från den ena sidan till den andra.

Hälsningar
Bengt Hasselberg
Linköping"

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. July (4)
 2. June (1)
 3. May (2)
 4. April (1)
 5. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)