Show cart
Design & Illustration

News archive

News from December 2009

Skånevinter...

Trädgården i snö

Insnöad igen! Huset och trädgården ser ut som ett julkort, och det fick bli en timmes skorrning skottning direkt på morgonen: först för att kunna öppna ytterdörren, sedan för att komma till brevlådan och morgontidningen och sist trottoaren...

Read full post

Global Surfski on Fusion

Nya Fusion
Peter Ekström on globalsurfski.se takes a close look at the new Fusion and seems to like what he sees...

Read full post

Fusion i pressen

Från dagens VT

I dagens VästerviksTidningen finns en artikel om Marströms i Västervik och tillverkningen av Nordic Kayaks Fusion. Trevlig läsning, även om allt inte blev helt rätt - inte lätt när skribenten inte kan så mycket om kajaker (Vituddens KanotVarv till trots). Men Fusion är 625 cm lång, inte 550, på något ställe blev Nordic Kayaks lite felstavat, självlänsar är inte unikt för kajaker - de sitter på de flesta segeljollar - och några andra småsaker som orsakar lyfta ögonbryn.

Read full post

Winter in Lund

Snow on the kayaks

First real snowfall in Lund this winter - enough for half an hour with the shovel (the sidewalk primarily, so noone get the idea of sueing me for causing an accident through negligence). This time the snow coincides with a of temps below zero, so for a couple of days at least it will stay. The kayaks in the backyard look forlorn under the snow - I havent had the time for paddling for a couple of weeks now...

Read full post

Freya gjorde det!

Tillbaka i Queenscliff

Freya lyckades med det som ingen sedan Paul Caffyn klarat – att runda Australien. Hon gjorde det dessutom på rekordtid (nästan en månad snabbare än Paul).

Paul Caffyns bok, The Dreamtime Voyage var högintressant läsning. Få se om Freya känner sig manad att sätta sig vid tangentbordet...

Read full post

Julpyssel...

Den nya macen inkopplad

Så blev det då en ny dator, efter det senaste (sista!) windows-strulet. Som jag förespeglade bestämde jag mig för att byta sida - det står numera en 27" iMac på skrivbordet istället för den gamla Dell-burken. Några veckors leveranstid fick jag stå ut med.

Det tar ett tag att få upp farten och effektiviteten i en ny arbetsmiljö. Flera av de program jag vant mig vid att arbeta i och som jag konfigurerat till mitt sätt att arbeta, finns inte i macversion (HTML-kit, Irfan-view, Smart-FTP etc). Självklart finns det lika bra program för Mac, men det innebär ändå att börja om från början och tappa 7-8 års inarbetad vana och långtgående personlig anpassning. Därför har det varit dåligt med uppdateringar på sajten senaste veckan. Men den här uppdateringen är gjord på macen.

Lite irriterad blev jag över att den nya OS10 levereras utan videomodul för mpeg2 m fl filformat (däremot ingår mpeg4), vilket innebär att det inte går att spela upp videoklipp och filmsnuttar från min hårddisk - inte ens de som är inspelade i mac-format! Det krävs en extramodul som får köpas från Mac.

Jag har aldrig sett en bättre skärm än denna! Nu känns det som om de sista begränsningarna jämfört med boktryck har försvunnit (förmodligen säger jag samma sak när nästa generation skärmar kommer, men just nu känns det nära perfekt).

Tangentbodet är också vad jag förgäves letat efter till windowsdatorn i flera år - litet, lågt, tyst, stabilt och med precision i tangenterna: stadiga med kort slaglängd och distinkt tryckpunkt. Dells har varit rena skämtet med tangenter som glappar flera millimeter i sidled och fortfarande efter drygt tre år leder till dubbeltryck och för många bokstäver. Jag har inte heller hittat något markant bättre ute i handeln. Men nu är jag nöjd (bortsett från att jag saknar ett par ofta använda snabbtangenter - men de kan jag säkert programmera in när jag kommer så långt i handhavandet, och lyckas jag inte får jag väl ringa Uffe - hans "...välkommen över till den ljusa sidan!" förpliktar...)

Read full post

Njord - Per Bak

Per i sin nya Njord

"Hej Bjørn.

Så blev der søsat endnu en Njord, hjemmehørende i Nykøbing Falster.

Selve navngivningen skete i Nysted på Lolland, og jeg har kaldt den Tumleren, som er et ældre dansk navn for den lille hval, Marsvinet.

På grund af årstiden har jeg kun været på en meget kort tur i Nysted havn, samt på et rullekursus i svømmehal.

Jeg er helt ny kajakroer, men det lykkedes mig da at rulle fint nogle gange.

Jeg glæder mig meget til foråret, så jeg kan få prøvet Tumleren rigtig meget.

Venlig hilsen Per Bak"

Jag noterar med tillfredsställelse att Per som är en nybörjare i kajaken lyckades rolla sin kajak vid första bassängövningen. Han är inte den första som satt sina första rollar i en nybyggd Njord - här är ettpar till...

Read full post

Thule - Börje Fransson

Två kajaker på bild

"Hej Björn!

I augusti skrev jag om hur mitt barnbarn Svante gav mig en egen tillverkad kajak i stanniol och tejp. Nu i november månad har jag en till gjord i gran och mahogny. Modellen är en Thule. Byggandet har varit en rolig resa från bräda till kajak. Vad jag gav mig in på visste jag inte och många i min omgivning undrade nog med all rätt. Med tiden när det började ta form på byggjiggen så började jag själv tro på att det här fixar jag. Visst har det dykt upp stunder då man har fått fundera både en och två gånger för att komma vidare men på det stora hela har det gått bra. Nu har jag aldrig inbillat mig att jag skulle nå upp till alla konstverk som finns på din hemsida. Min målsättning har varit att följa dina ritningar och byggbeskrivning så noga som möjligt och få en kajak som tar mig ut på vattnet och helst tillbaka. Kommer Hjälmarens vatten att vara öppet så väntar jag nog inte till i vår med premiärturen. Namnet på kajaken är Nelly som kan läsas från båda håll i fören. Nelly var en trogen hund som gav mig många minnesrika stunder och som jag nu hoppas min kajak kommer att ge mig.

Hälsningar Börje Fransson, Örebro

Read full post

Av banan redan från start...

FRA lyckades inte få ordning på sina sladdar till utsatt startdatum. De har ingen aning om när de kan börja "producera underrättelser" som informationschef Anni Bölenius föredrar att kalla det. Men startskottet har gått och alliansen (som tagit över stafettpinnen från det röda blocket) har därmed utfört uppdraget från husse i Amerika.

Avlyssningen får ske utan någon brottsmisstanke, och informationen som samlas in kommer att delges främmande makt (därav informationschefens sätt att uttrycka sig) på sätt som är hemligt, eftersom vi medborgare inte kan anförtros den verkliga agendan.

Viktigast med avlyssningen är att skapa så kallade sociogram, alltså kartläggningar av vilka personer som har kontakt med vilka andra. Så har säkerhetstjänstens inrikesspionage arbetat sedan åtminstone Informationsbyrån IB:s dagar.

Följande passus är från Christian Engströms sajt:

"För att underlätta regeringens arbete med att skydda sig mot medborgare som mig, bidrar jag här med lite lite länkar till bloggare som också är att betrakta som regimfiender i den här frågan:

Anna Troberg, Henrik Alexandersson, UD/RK, Philip Wildenstam, Snild, Jinge, Kentson, Mirfak, Sagor från livbåten, Opassande, Mary, Konspirationer och sanningar, Dagens konflikt, Ravenna, Sossar mot storebror, Liberal och långsint, Techrisk, 99, our 68, Jardenberg, Amanda Brihed, Stand up diggers all, Tianmi, TantraBlog, BetaAlfa, Teknikkonsument, Lake, Sweed05, Webbfeber, Maloki, HumbleBee, Dagens samhälle, Alliansupproret, Scaber Nestor, Peter Andersson, Beelzebjörn, Snorkig, Jens O, HannahSthlm, Kapten TOQig, Ipse Cogita, Maria Ferm, Exiled Pirate, You’re no different to me, Kakbit, Ännu en onödig blogg, Sugbloggen, Bullshie, Bussföraren, Farmor Gun, If I lay here, Händelsehorisont, Magnihasa, I polemik, Berinder, Kverulant, Skivad Lime, Svensson, Conjoiner, Deepedition, Sandrability, Enligt min humla, Syrrans granne, Blå borgen, Lars-Erick, Mark Klamberg, Nattis 2.0, Angie Roger, Oscar Fredriksson, Kent Persson, Yttrandefrihet ftw, Törnebohm, HBT-sossen, Per Pettersson, Drottningsylt, Anders S Lindbäck, Kommunisternas blogg, Integritet och frihet, Mathias Sundin, Hornstull & världen, Thorlin, Tommy K Johansson och många fler.

Medan det ännu är tillåtet vill jag dock påminna om att Fredrik Reinfeldt är vald på demokratisk väg, och (ännu så länge) kan väljas bort på samma sätt".

Jag instämmer med det sistnämnda och lägger till att det numera bara återstår ett enda valbart parti som inte spelat under täcket med den mörka sidan - Piratpartiet.

Saliga äro de aningslösa...
Skrämmande läsning om vad våra riksdagsledamöterna vet om vad de röstat igenom...

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)