Show cart
Design & Illustration

News archive

News from May 2012

Kurser...

KANO OG KAJAKVÆRKSTEDET

Till helgen (lördag-söndag) kör jag till Kano & Kajakverkstedet utanför Köpenhamn för kurser i paddelteknik, säkerhet och roll. Det blir tre kurser båda dagarna, och naturligtvis en hel del snack om mina Seabirdkajaker. Lars Gram kommer också att vara där för att visa paddlar. Förra årets grönlandsweekend var en trevlig tillställning och jag föväntar mig minst detsamma i år. (Uppdatering: På Seabirds Facebooksida finns många bilder från weekenden).

Idag blev det lite privatundervisning ute i ett kav lugnt Salviken: en relativt grön paddlare från kungliga huvudstaden med stor nyfikenhet på små svarta kajaker och dithörande smala paddlar. Ett par teori- och praktiktimmar senare hanterade han Black Pearl med säkerhet och hade lyckats sätta rollar åt båda hållen. Snyggt jobbat.

Det var också ett trivsam avbrott för mig, under pågående husrenovering: putsen nerknackad och fasaden nätad och klar för ny puts. Taket nerplockat, byte av lite råspont och sedan papp, ströläkt, bärläkt, vindskivor mm. Idag hämtades en stor container full med sten, kalk och cement – en imponerande precisionsmanöver med en stor lastbil in genom grinden med ett par centimeter tillgodo, fram och back mellan häck och rabatter! Några timmar senare en ny lastbil med tegelpallar, men han vågade sig inte in, utan lyfte in pallarna över syrenhäck och plommonträd. Jag klänger inte runt på taket själv, utan en byggfirma står för de stora jobben – men det har ändå inneburit för lite paddling och stor paddelabstinens.

Read full post

Black Pearl – Sean Dawe

Black Pearl – Sean Dawe

Sean Dawe in Canada has launched his beautiful Black Pearl and posted a launchings report and photo on the Qajaqusa forum. The building process is described in detail on his blog: here is the last post before launching

The blog is a very good read for everyone contemplating a Black Pearl project. A lot of instructive pics and some interesting ideas or new twist on old ones (Sean´s variation on the Maroske fittings was discussed here and on the Qajausa forum).

Read full post

Black Pearl – Gunnar Gustafsson

Black Pearl – Gunnar Gustafsson

"Hej Björn

Här kommer en sjösättningsrapport för min BP som jag byggt från november till maj. Jag provade din i Bodafors förra året och en Seabird BP HV förra helgen och min egen kändes odramatisk. Jag var beredd på mer vingel på sjön men det kändes avslappnat även på premiären. En wet exit provade jag i början för att veta hur det funkar, och man halkar inte precis ur en BP. Standard grönlandsroll och butterfly gick även i denna åt båda håll. En static brace gick också att hålla, men kräver lite mer träning för att kännas trygg. En stormroll blev det till slut också som inte lyckats i min Greenland T.

Balance brace

Bygget har gått bra enligt anvisningen. Blank svart är avslöjande på ojämnheter, men håller jag bara skrovet blött på alla håll så är det nog ingen som ser det. Jag ser fram mot en sommar i full roll.

Mvh Gunnar, Jönköping"

Read full post

Seabird-nytt

Fisherman 12

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

Det har varit ett hektiskt år för Seabird Designs – och för mig. Många nya kajaker har planerats, ritats, satts i produktion och lanserats på mässor runt om i världen. Men lite pauser behövs då och då – och för Len Ystmark kan det då bli ett par dagars fiske i den Estländska skärgården. På bilderna har han för första gången fått tid att testa Fisherman 12 under lite längre sammanhängande tid och i olika förhållanden.

Fisherman 12

Recensionen kom i ett mail efteråt: Snabbare än han väntat (55 minuter ut till favoritöarna jämfört med 45 med en snabb havskajak!) och bättre kursstabilitet. Mycket bekväm att fiska från (kan man nog ana av bilderna ;-). Tog vågor bättre än han väntat med tanke på att den är låg i relingen (det var både vågor och svall under färden ut).

Partsinlaga? Javisst! Men Len brukar inte hymla med befogad kritik, så för mig är det en bekräftelse på att jag hamnat tämligen rätt med skrovformen.

Några filmsnuttar med fisketurer vid norsk-svenska gränsen från Fisherman 12:
http://vimeo.com/39255143
http://vimeo.com/40033916
http://vimeo.com/39596625

 

Qanik i USA...

För några veckor sedan presenterade Amerikanska CANOE & KAYAK Qanik (som nyligen hittat till den amerikanska marknaden):

"Some of the most exciting sea kayaks to hit the market in 2012 originate from the other side of the pond.

The racy Greenland-style boats from Norway's SeaBird Designs make their North American debut, headlined by the 17-foot, 10-inch Qanik, available in three composite layups. Designer Björn Thomasson took cues from the 1959 Illorsuit skin-on-frame that inspired Valley's cult classic, the Anas Acuta. But whereas the original Greenland hunting kayaks were slow and ultra-low volume, Thomasson stretched out the Illorsuit's graceful lines, raised the deck to provide ample volume to pack five days of food and gear, and created a slender, hard-chined hull that's fast and highly maneuverable."

 

Qanik

Facebook/Seabird finns fler bilder, filmer mm...

Mer test av Qanik: www.thomassondesign.com/nyheter/norsk-test-av-qanik

Read full post

En Njord i Furuvik

Njord – Torbjörn Andersson

Jag fick för ett bra tag sedan mail och bilder på en snygg Njord – men har hamnat lite på efterkälken med uppdateringar. Men bättre sent än aldrig...

"Hej Björn, efter 125 tim trevligt vinterpyssel i snickeriet är min Njord färdig. Med erfarenhet från fyra tidigare byggen,var det inga som helst problem. Jag använde mig av profilfrästa lister från Båtbyggeriet, kvistfria och fina, skeddan tillverkade jag efter din ritning, och den funkar riktigt bra.

Trevlig paddelsommar
Torbjörn Andersson"

Njord – Torbjörn Andersson

Read full post

Jon-Håvards Isfjord i sjön

Isfjord – Jon-Håvard Hasle

Hei Bjørn.

Da var min Isfjord endelig klar for sjøen. Ikke helt ferdig med montering av ting, men klar nok.

Ble slettes ikke ille til å være bygge nr 1.

Med vennlig hilsen
Jon-Håvard Hasle

Read full post

Lyckad invigning av ny kanotcentral

Petruskajak – invigning

I lördags var det högtidlig invigning av Petruskajaks nya butikslokal, ett par meter från stranden i Sommen. Vädret var på Petrus och Irenes sida och invigningen blev ett välbesökt evenemang med tal av kommunens turistsamordnare, förfriskningar och trevlig stämning. Det mesta ur Seabirds program fanns att titta och känna på eller provpaddla (med undantag för surfski och motionskajaker). De nya grönlandspaddlarna i ceder och/eller gran fanns på plats, liksom ett grundsortiment av paddelkläder, kapell, flytvästar, paddlar, packpåsar, kompasser, kartor, lastbyglar, kanotvagnar, kanotställ mm. Mer kommer efterhand (passa på och kom med önskemål – Petrus och Irene tar gärna emot tips).

Read full post

Invigning i Tranås

Fotomontage

På lördag 5 maj är det invigningsfest av Petruskajaks nya butikslokal vid Hätte vid Sommen: Badvägen 5. Ett åttkantigt nybygge, ett par meter från stranden, som kommer att vara bas för uthyrning, försäljning, kurs och turer. Flera av de nya kajakerna och grönlandspaddlarna från Seabird finns på plats att titta på, prova eller inhandla. När allt är på plats kommer det att finnas det mesta som behövs för att komma ut på vattnet; kajaker, flytvästar, kläder, utrustning mm – en del finns redan nu, mer kommer inom de närmaste veckorna. Jag är inbjuden för att prata kajakbygge, paddling, kajakkonstruktion, kajakmodeller mm – och det skulle inte förvåna mig om det blir en liten vända ut på vattnet också ;-)

(Bilden ovan är fusk – ett akvarell/photoshopmontage som jag pillrade ihop lite tidigare i våras i väntan på att kunna fotografera det färdiga bygget.)

Read full post

Isfjord – Jon-Håvard Hasle

Isfjord – Hasle Jon-Håvard

"Hei Bjørn!

Endelig ble også min Isfjord ferdig.

Etter et langt avbrekk grunnet jobb i utlandet kunne jeg komme hjem igjen å få gjort prosjektet ferdig.

Ble ikke helt fornøyd selv, men har lært masse underveis og er klar for nye prosjekter om litt.

Ut i fra forutsetningene med 6X1,5 m verksted med bygge, sliping og lakkering synes jeg allikevel den ble ok.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. June (1)
 2. May (2)
 3. April (1)
 4. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)