Show cart
Design & Illustration

News archive

News from February 2007

Earthrace

Biodiesel Earthrace

In this video one of the participants in Earthrace - an around-the-earth record breaking attempt for boats with minimal environmental impact - presents the project. The boat is run on biodiesel, extracted from an unexpected source – a hitherto unused renewable resource where the US have the advantage of almost unlimited asses assets (have you seen Fight Club?). This could solve two problems in one go...

More info on Earthtrace´s site.

Read full post

Besöksstatistik

För att fortsätta på statistiken från december, så blev januari första månad utan en enda dag under 1000 besök. Normalt är det mest besök på måndagarna, därefter sjunkande siffror till och med söndagen, som generellt är sämsta dag. Fördelningen under dygnet ser ut ungefär så här. Sjunkande från midnatt med lägsta punkt kring 3-4 på natten (under 1% av besöken per timme), ökande från ca kl 7 på morgonen till en topp kring kl 12 (drygt 6%). Sedan håller det sig ganska jämnt på 5% till strax innan kl 23 med en topp kl 21 (drygt 6%).

Besöksstatistik

I diagrammet är de grå staplarna genomsnittliga noteringen och strecket visar bästa dag. Alla värden är unika besökare under dygnet - dvs besök från en dator (IP-nummer) räknas bara en gång oavsett hur många sidor eller hur många gånger sajten besöks under dygnet.

Read full post

Ny spännande Yost

Uppblåsbar kajakTom Yost (han med byggbeskrivningar på faltkajaker) har en ny spännande kajakidé – en kajak där det mesta av det interna skelettet är ersatt av luftkanaler som när de blåses upp blir styva och spänner upp skrovet. På bilden syns prototypen. Den ganska kraftiga PVC-plasten är som synes inte lätt att få riktigt rynkfri, men Tom har gott hopp om en slätare yta på kommande modeller. Enligt Tom är det betydligt mera kajak än de uppblåsbara flytetyg som nu finns i handeln.

Låter väl behändigt – släpp ut luften och knö ner kajaken i ryggsäcken...

Read full post

Kolorerade grönlandspaddlar

Grönlandspaddel i färg

Från KayakQuixotica meddelas att en ny paddeltillverkare i USA har en serie läckert färgade grönlandspaddlar Stålblåfärdiga för leverans. Tillverkaren Ron Steinwall höll på med formen till en kolfiberpaddel till sig själv, när tanken dök upp att det kunde vara lika bra att plocka ihop några stycken när han ändå var i farten – och som avståndet från tanke till handling hos somliga är kort, föddes ett nytt företag: Novorca.

Paddeln finns i en rad färger – även svart - men kan också beställas i valfri färg.

Read full post

Filmsnuttar från ateljé Angvert

Per Angvert har funderat i ett par små filmsnuttar om det här med träkajak - om, hur och varför. Kajaken på bilderna är den Norton Per byggde för några år sedan.

Read full post

Nytt för kajakbyggare

Hembyggd

Det verkar som om Erik A börjar intressera sig för självbyggarbranschen. Den kajak han presenterar på sin sajt är härligt rå och manlig, ganska lättbyggd och med en tung aura av okomplicerad självklarhet i det visuella uttrycket. Titta här!.

Fast är det enkelheten som är ledstjärnan kan han med fördel gå ett steg längre: Så här till exempel...

Read full post

Snow chaos...

Snow chaos

Normally the winters in the south of Sweden are mild and short - a little surpricing since Lund (my town) is on 56° N, approx the same latitude as mid Labrador and just a little south of Anchorage. The climate is an effect of the Gulf Stream, a part of which turns down around Denmark and warms the swedish west coast. But once or twice every winter we have a short but intense snow chaos. During last night we had some snow together with hard winds that stopped all train and air traffic and clogged most roads in the southernmost tip of sweden. More than 200 accidents with cars and trucks were reported during the morning hours and the rescue services have military band wagons on stand by.

I spent an hour removing snow to get to the postbox, only to find that the morning paper had not been delievered.

Read full post

Search tool-link collection-blogroll

SKOOGLE A new and ambitious link collection/blogroll/search tool with focus on kayak and paddling, the Skoogle (Sea Kayaking gOOGLE) is based in England but initiator "Grazie" links to blogs, sites, resources in all of Europe, with ambitions for the world. The interactive map is a nice version of a map search - somewhat sparse yet outside the primary areas, but developing...

Read full post

Curious about baidarkas?

Tony Calvert´s baidarkaAnyone curious about baidarkas after the video with Warren Williamson Warren Williamson in Desception Pass the other day? Here is more. Tony Calvert (NZ) publish pics and info on his new baidarka - loosely based on the museum piece from 1845MAE AC (pdf).

Read full post

Kajakmässa i Malmö 19-20 maj

KajakEvent i Malmö ordnar för första gången en kajak- och friluftsmässa – ett förhoppningvis årligen återkommande evenemang. Stora dragplåstret denna första upplaga är Nigel Foster, som dels har uppvisning i kanalen utanför mässområdet under lördagen och dels kommer att hålla instruktion på vattnet för dem som så önskar.

Tyvärr kolliderar evenemanget med KajakSyds årliga kajakträff på Nytäppet – vilket är mycket beklagligt men oundvikligt det här året eftersom Nigel Fosters korta Sverigebesök fick styra.

För övrigt kommer en hel del utställare att finnas på plats med kajaker, paddlar, kläder, utrustning mm. Se KajakEvents sajt för en aktuell lista.

Jag kommer att finnas på plats med några kajaker under helgen – kom gärna och prata kajakbygge, paddling, ritningar eller prova kajaker eller paddlar. Någon gång under söndagen kommer jag också att dra på mig tuiliqen och visa säkerhet i kajak baserad på låga och höga stöd och rollar. Mer info kommer – programmet är inte klart i detalj än.

Plats: Bastion Uppsala vid Norra Vallgatan
Tid: Lördag 19 maj: 09-17. Söndag 20 maj: 11-16

Read full post

En fundering om spammare

De skumraskfigurer som fördunklar internettillvaron med spam tycks ha en rätt märklig människosyn - att döma av vad mitt flitiga städprogram just nu trycker ner i papperskorgen verkar de tro att jag är hysteriskt intresserad av billiga Rolexkopior och lågprisviagra, köper penisförstoringar på nätet åtminstone ett par gånger om året, älskar att ruinera mig på bluffaktier med fåniga namn, ivrigt väntar på chansen att få försäkra bilen i Uzbekistan och dreglar över möjligheten att ”sanera” lån och skulder med hjälp av namnlösa postboxföretag i Västindien. Det har dock lugnat sig lite med erbjudandena om att mot generös ersättning hjälpa Ugandiska före detta förvaltningschefer att smuggla ut sina kvarglömda miljarder.

Hur mår personer som tjänar sina pengar på sådant? Hur kommer de att ha trivts med sig själva när det börjar bli dags att ta ner skylten? Arma människor – get a life!

Read full post

Beredda att ta över...

Det hävdas ibland att det blir råttor som tar över jorden när vi har avskaffat oss själva och vårt naturliga habitat (fast pessimisterna tror att det blir kackerlackorna). När man ser det här filmklippet känns det som om det börjar brännas lite under fötterna.

Råttor som ligger i hårdträning för att ta över våra mänskliga vanor och nöjen. Men surfa - är det inte lite väl påfluget?

Fast lite försprång har vi allt ännu...

Read full post

Sorry - en gång till...

Ber om ursäkt om jag blir lite tjatig, men jag ville testa Googlevideovarianten också. Så här är jag - med en dåres envishet, en gång till.

Read full post

Bassäng

29 januari var det teknik- och säkerhetsövning med Malmö Kanotklubb. Det numera vanliga upplägget: en timme teoretisk genomgång av räddningsmetoder med ett par kajaker på golvet i gympasalen, följt av ett par timmar i saltvattenbassängen på AquaKul. Mot slutet av övningen filmade Rikard Jacobsson några av mina rollar - dels med min lilla vattentäta kamera (Olympus 720) och dels med Ulf Johanssons kamera i riktigt undervattenshus.

Read full post

En ny kayak

Ett litet avsteg från den vanliga proceduren: Freddy Waiders kajak är inte en av mina modeller, utan av omisskännligt amerikanskt ursprung eller inspiration - till både skrovform och dekor. Men att min byggmanual varit med på ett litet hörn kan väl räcka...

Freddys kajak

"Hej Björn! Nu är den färdig, det blev en kajak till slut. Jag har inte byggt en av dina modeller, men jag har haft mycket stor nytta av din fina byggbeskrivning. Så jag vill passa på att tacka dej, för utan dej och allt jobb som du lagt ner för att vi som aldrig byggt själv kan komma igång med ett bygge. Nu ser jag fram mot våren, för en provtur.

Hälsningar Freddy Waider"

Närbild av sittbrunnen

Read full post

Laxekor igen...

I höstas nämnde jag i en notis de gamla halländska laxekorna och deras eventuella försvinnande ur historien. Nu fick jag ett utförligt brev från Tony Wennström med lite mer information - han hade googlat efter laxeka och på det viset hamnat på min sajt (internet är fascinerande).

Han kunde meddela att det finns en laxeka bevarad i det lilla båtmuseet i Galtabäck söder om Varberg (borde jag ha kommit ihåg – jag har ju själv sett den där!). Han kände också till ytterligare ett par i gott skick: en stor laxeka av sydhalländsk typ vid laxodlingen i Laholm och en lite mindre Haverdalsmodell (plastad) vid Lagans mynning.

Ännu mer intressant var att Tony själv byggt två laxekor, en 18 fots i furuplank och en 15 fots i glasfiber – och använder dem för kustnära fiske. Bilden nedan är den större av dem, av Mellbystrandstyp.

Tonys Laxeka

Här är en teckning som visar Haverdalsekans kantiga linjer ur ett annat perspektiv. Förstäven var högre från början men har vid något tillfälle sågats ner till mer hanterlig höjd. Ungefärliga mått: 570x160 cm.

Laxeka

Read full post

Kajakbalett i Deception Pass

Så enkelt och behagfullt det ser ut när Warren Williamson roar sig med sin baidarka bland strömvirvlarna i Deception Pass (längst upp i nordvästra hörnet av USA). Tänk om alla som betraktar roll som onödig eller oåtkomlig överkurs hade förstått vilken sinnesfrid det innebär att kunna hantera sin kajak så här - och vilken frihet att paddla när och var man vill...

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. June (1)
 2. May (2)
 3. April (1)
 4. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)