Show cart
Design & Illustration

News archive

News from June 2010

Högtryckslaminat

G10

För några månader sedan skrev jag att Wooden Boat publicerat en utförlig artikel om ett nytt material i båtbyggerisammanhang: G10. Igår fick jag mail från Mats Broberg, som hittat en svensk tillverkare, som säljer skivor, rör mm under namnet "G-Etronax EP 10".

G10 är helt enkelt skivor, stänger och rör i glasfiber/epoxy, men som till skillnad från vanliga handupplagda laminat är högtryckslaminerade och värmehärdade till betydligt större styrka, och därmed möjliga att använda i många sammanhang som tidigare hade krävt rostfritt stål, brons eller aluminium. Det är lätt (30% lättare än aluminium), korrosionsfritt, isolerande och lätt att bearbeta, limma eller ytbehandla.

Jag kan tänka mig att en hel del kajakprylar skulle kunna göras i G10: roder, skäddor, roderaxlar, diverse däcksbeslag, detaljer till fotstöd och/eller pedaler...

Read full post

Möten och midsommar

För ett tag sedan mötte jag Hans Rengman utanför Barsebäck, så mycket försenad efter en lång period av uselt väder, att han valde att avbryta sin HBB-paddling.

Jag mötte upp i Lundåkrabukten och fick en stunds samspråk innan det var dags att landa i nordkanten av Barsebäcksudden.

Möte med Hans i Lundåkrabukten
Möte med Hans i Lundåkrabukten

Read full post

Dubside i Tranås

Dubside

Måhända låter det lite underligt att Dubside, en av världens duktigaste kajakrollare kommer till en insjö på Småländska höglandet för att ha rolluppvisning och undervisa i grönlandsroll!

Men sjön Sommen skiljer sig från de flesta andra insjöar – och skillnaden heter Petruskajak. Därför finns i och runt sjön ett antal lättrollade kajak (Black Pearl, Njord fl) och en osedvanligt hög kompetens hos användarna – och därför har Dubside bokat in Sommen, på sin uppvisnings- och undervisningsturne i Sverige i år. Han kommer tillsammans med Sara Wagner från Escape Outdoor i Göteborg (med finns såklart de nya ultralätta och urstarka kolfiberpaddlarna från Black Light Paddles).

Uppvisningen på fredagskvällen kostar inget, så missa inte chansen att se en av världens främste i aktion hos Petruskajak på Hätte kl. 18.00 den 2 juli.

På lördag den 3 juli, ger Dubside lektioner vid Hätte. Detta är det närmaste du kommer en privatlektion med världens förmodligen bäste rollinstruktör. Så här ser planeringen ut:

kl. 10-12 Nybörjare
kl. 13-15 Fortsättning
kl. 16-18 Avancerad

För anmälan och mer info, kontakta petruskajak.se.

Read full post

Esko Daniel – "å"-sättning av Njord

"Björn

Nästan ett år efter start av bygget av en Njord har vi nu ”å-satt” kajaken, för enkelhetens skull vid sommarstugan intill Rönneå i Skåne. Kanske inte den rätta miljön för Njorden, men fritt från nyfikna blickar. Hemvisten för kajaken blir hur som helst skärgården söder om Norrtälje.

Read full post

Söndagstur i välkända vatten

Salviken

Efter ett par dagar med blåst och regn blev helgen åter sommarlik. Sjösättning i Salviken och en tur ner mot Lomma och tillbaka upp till Salviken – ungefär halvannan mil.

 

Read full post

Black Pearl – Wiggo van Houten

Wiggos Black Pearl

Hej Björn, skickar några bilder på mitt senaste Black Pearl bygge. Byggd i cederträ, ena brädan var betydligt mörkare än dom andra så dom lade jag på mitten och på relingen. Luckorna köpte jag på Råå dom är 26cm invändigt med skruvfattning och kostade bara 180kr. Man får vad man betalar dom var inte helt täta.

MVH
Wiggo van Houten

Read full post

Njord – Lars Madsen

Lars sjösätter nya Njorden

"Hej Bjørn.

Efter 1 1/2 års arbejde blev min Njord sat i vandet i maj måned.

Read full post

Majestätiska vågor...

Hittade denna film via BoingBoing och fascinerades av dessa tunga vågor som långsamt och majestätiskt (förstärkt av lite slowmotion) och med meditativ rytm rullar in mot Jaws på norra Maui (filmade av iamkalaniprince).

Jag har sett någonstans att vågor av den här kalibern är omöjliga att surfa, om inte en jetski drar upp surfaren i tillräckligt hög fart för att fånga dem.

Jag tittar nog hellre på dem än paddlar i dem ;-)

...och här är en länk till riktigt snygga bilder av brytande vågor, tagna av Clark Little.

Jag tittar nog hellre på dem än ligger i vattnet med en kamera och väntar på dem ;-)

Read full post

Njord – Henning Lorenz

Henning i ny Njord

"Hej Björn!

Igår har jag äntligen sjösatt min Njord hemma på Funbosjön utanför Uppsala. Arbetet som kvarstår är lucklås och att få träluckorna täta. Kajaken kändes oerhört trygg från de första paddeltagen, det blir spännande att testa den på havet. Tack för bra och avgörande rådgivning när jag valde modell! I framtiden kommer min Thule nog mest ligga hemma ... det ända jag saknar är plats (höjd) för föttarna (storlek 50 ...). Kajaken är 585 cm lång, 50 cm bred och väger ca 20,5 kg.

Read full post

Olle Wistling – Sport 395

Ny Sport 395

"Hej Björn! Nu har jag sjösatt canadensaren Sport 395.
Den är byggd i kvistfri gran och några cederribbor som blev över efter Isfjordsbygget.
Sitsarna är flätade av sadelgjord.
Den var stadig på vattnet men väldigt lättsvängd när man är ensam paddlare.
Provade med dubbelpaddel och det gick bättre om man har bråttom.
Nu blir det att ta med metspöt och ut och fiska.
MVH Olle Wistling, Karlskoga"

Read full post

Qanik – pluggen klar

Pluggen utomhus för polering

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

Fick bilder från Kina och Seabird Designs. Pluggen till Qanik får sin slutliga polering och vaxning. Från pluggen görs sedan formarna till skrov och däck.

Jag är väldigt nöjd med resultatet, såvitt jag kan bedöma från bilderna. Finishen är naturligtvis högsta klass – något annat hade förvånat – men skrovformen som helhet ser också ut som jag hoppats. Jag har visserligen snurrat runt den i ett 3D-program i datorn och kritiskt granskat den ur alla vinklar, men det ger ändå mer att se den på bild eller i verkligheten.

Ofta har även mycket välkonstruerade kajaker någon betraktningsvinkel där allt inte riktigt faller på plats. Det är ett 3D-pussel där det finns många, ofta motstridiga, ingångsvärden att balansera: främst naturligtvis de funktionella kraven, men sedan ett utseende som stämmer med funktionen, harmoniska förhållanden mellan ytor och linjer, detaljer i förhållande till helheten etc. Ofta får man kompromissa lite i slutändan för att få ihop det, och det som oftast får stryka på foten är just linjernas harmoni i udda betraktningsvinklar.

Jag inser att det är nördigt, men som formgivare granskar jag gärna kajaker (och även bilar, flygplan, båtar mm) från lite udda vinklar och funderar över vilka kompromisser designern funnit nödvändiga – eller där tiden/budgeten inte räckt till för det sista tidsödande finliret. Ibland kan jag fundera över varför en dekal eller ett dekorationsmönster sitter just där det sitter.

Numera känner jag mig tämligen säker på att mina kajaker ligger funktionellt nära kravspecifikationen, men det är fortfarande lite spännande att se en kajakkonstruktion i verkligheten. Men med Qanik känner jag mig rätt trygg...

Read full post

Isfjord – Petter Gjertsen

Petters nya Isfjord sjösatt
Sjösatt – ny Isfjord

"Hei.

Jeg har i løpet av vinteren bygget en Isfjord, og sender med noen bilder. Sluttvekt 18 kg. Jeg er godt fornøyd med egenskapene til kajakken.

Byggeprosessen var relativt ukomplisert, selv om jeg nok plundret noe, men hva må jeg holde for meg selv.

Read full post

Dubside i Malmö

Dubside visar rollmotorik på stranden
Betydelsen av kroppsmotorik...

Besök av Sara och Dubside. För fredagskvällens uppvisning valde vi yttre hamnbassängen vid Bo01, som en bra kompromiss mellan vattenkvalitet och lättillgängliga åskådarplatser – de verkligt intresserade på södra piren nära vattnet, på träterasserna mittemot något hundratal soldyrkande Malmöbor som på det viset fick en oväntad insikt i avancerad grönländsk rollteknik.

Read full post

Kajak- och paddelprovning mm

Dubside

På fredag eftermiddag och lördag finns Sara från Escape Outdoors på plats hos Malmö Kanotklubb. Med sig har hon Dubside för rolluppvisning på fredagen (kl 18) och rollkurser under lördagen (kurser på olika nivåer mellan kl 10-18), en Black Pearl från Petrus Kajak och sina egna nya paddlar: Black Light Paddles.

Upplagt alltså för att prova lite nytt och spännande...

(För info om Dubsides kurser här och på andra ställen, kontakta Sara på sara@blacklightpaddles.com )

Read full post

Kavat – Peter Berg

Peter i ny Kavat

Hej Björn!

Nu har jag äntligen fått sjösätta mitt vinterbyggarprojekt. Jag har haft god hjälp av min hantverkskunniga, pensionerade far. Jag är mycket nöjd med resultatet. Valde att göra den efter längsta måttet (5,45m) och satte roder på den eftersom den kommer att användas mycket i smala Nossan och ibland av mina barn.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. July (4)
 2. June (1)
 3. May (2)
 4. April (1)
 5. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)