Show cart
Design & Illustration

News archive

News from August 2006

Nytt om monstervågor

Freak Wave
Bilden från NOAA

Monstervågor har i alla tider beskrivits av i förtid grånade sjömän. Dessa vågor uppstår plötsligt och försvinner lika snabbt, och utan några vetenskapligt säkra iakttagelser har de betraktats som skrönor från forskarhåll. Men sedan något årtionde har man gjort allt fler observationer med hjälp av satelliter och insett att de finns, och att de är mycket vanligare än man kunnat ana.

Nu har en forskargrupp vid Umeå Universitet hittat nya belägg för den vanligaste teorin om "Schrödingervågor" till havs – det vill säga att vanliga vindvågor till havs under vissa förhållanden temporärt kan "låna" energi från sina grannar och förvandlas till 25 till 30 meter höga rytande monster. Till skillnad från tsunamivågor, vars höjd är en funktion av uppgrundning, uppstår dessa monstervågor spontant ute till havs genom ickelinjära processer utan någon yttre påverkan, och är mycket kortlivade.

Umeåforskarnas rön visar att monstervågorna uppstår och växer till mycket snabbare än tidigare beräkningar visat och att de förekommer långt oftare än man någonsin kunnat ana. Gruppen nådde sitt resultat genom att studera två laserstrålars interferens i joniserad gas, med avseende på funktioner som den icke-linjära Schrödinger-ekvationen, Raman-effekten (ickelinjär diffraktion) och Brillouin (vågors uppförande i ett periodiskt system). Resultaten presenteras i facktidskriften Physical Review Letters.

Gissa hur jag kommer att förklara eventuella kapsejsningar i fortsättningen: "Jo, så här var det – känner du till den icke-linjära schrödingerekvationen förresten?..." (fast i grunda vatten är det nog bättre att hänvisa till Boussinesq istället).

Read full post

Kajak på Skogens dag

Skogens dag är en landsomfattande arrangemang för att öka medvetenheten om skogens värde – både kommersiellt och för naturupplevelsen. Den arrangeras av Skogsstyrelsen i samarbetat med lokala organisationer och institutioner och är en upplevelsebaserad information för alla sinnen.

I Slottskogen i Göteborg får Skogens dag det här året lite extra krydda genom att en träkajak ingår i utställningen. Det är Olof Klasons Kavat som får den äran.

Slottsskogen i Göteborg den 10 september mellan kl 10-15.

Read full post

Kavat - Joel Hansén

Joel i ny Kavat

"Tjenare Björn!

Så äntligen fick jag i min Kavat i havet vid Gotlands sydliga kust 2006-08-03

Började bygget lite smått kring julen 2004 och har sedan jobbat med den oregelbundet fram tills Augusti 2006. Hade lite broblem med epoxin i början, den ville inte härda ordentligt. Men det ordnade sig till slut och sen dess har väl det mesta rullat på som det ska. Den har fast skädda och utan skott. Har även byggt en egen europeisk paddel.

Är mycket nöjd med min Kavat, den är kursstabil och snabb.

Tack till dig Björn som svarar snabbt och bra! Tack även till er som lägger ut byggdagböcker, riktigt kul och se andra som bygger. Har fått mycket idéer och inspiration från er.

MVH Joel Hansén"

Read full post

Stockenträffen 2006

Så var årets Stockenträff på västra Orust avklarad. Tre härliga dagar, tämligen fulla av aktiviteter, men tyvärr i avsaknad av sedvanlig vind och vågor – desto mer sol och kav stilla vatten. Svårt att uppskatta antalet deltagare, men det kändes som om detta var den mest välbesökta träffen hittills, vilket torde innebära minst 150 pers.

Första kajakerna på plats

Read full post

Dags för Stocken

Nu stänger jag datorn och verkstaden för några dagar - dags att lasta kajaker och sätta kurs på Stocken. Aktiviteterna är visserligen främst lördag-söndag med några punkter sent på fredagen, men jag tänker mig en ostörd paddlardag i skärgården utanför Orust innan allt drar igång. Grönländsk rolltävling skall bli kul! Någon som vill prata kajaker, ritningar, kajakbyggen, köpa instruktionshäften, titta på eller prova kajaker mm - i så fall är Stockenträffen ett utmärkt tillfälle...

Read full post

Najad - Sven Björkman

Svens Najad

Svens Najad"Hej Björn
Jag började bygga denna Najad i sep-04 och blev klar för sjösättning i juni-05. Jag har alltså paddlat den nu i två somrar. Jag är väldigt nöjd med Najadens egenskaper. Den sväljer oerhört mycket packning och uppför sig väl i vattnet Det mesta av arbetet var roligt med undantag av arbetet med att få fast glasfiberväv på konkava ytor. Det var frustrerande att se dessa luftbubblor bildas oavsett teknik. Jag slipade hål på dem och lappade med små bitar av glasfiber. Men det var länge sedan och jag har inte än bestämt när jag ska bygga nästa kajak. Men att det blir en till är jag säker på !
Mvh Sven Björkman"

Read full post

Isfjord - Fredrik Knutsson

Fredrik med Isfjord

Fredrik med Isfjord"Hej Björn
Här några bilder på min Isfjord. Den är en dröm att paddla. Sjösättning gjordes den 17/8 och byggtid var ca 10 månader. Den är byggd i gran och mahogny med höj- och sänkbar skädda och reglerbara fotstöd efter Anders J. Är redan sugen på att bygga en kajak till, men då ska jag inte såga ribborna själv.Tack för en fin byggbeskrivning, hemsida och en väldigt rolig och spännande höst och vår.
Mvh Fredrik K"

Read full post

Building report 22 aug

Färdiga roderdelar

Nothing much since beginning of august - other things needed my attention. But now most of the rudder parts are finished - molded/laminated in fibreglass and epoxy on temporary wooden molds. The cylinder left is thin walled and filled with foam to reduce weight - together with the line wheel the weight is only 90 grams. The rudder housing is glued into the hull and the rudder blade has received a first layer of carbon fibre - some sanding and another layer of carbone is needed before puzzling the thing together.

Read full post

Kavat - Olle Blad

Olle i ny kavat

"Hej,

Så småningom blev den färdig, en Kavat cirka 535 cm lång. Jag hade hoppats att den skulle vara klar till april i år men mycket annat kom ivägen så det fick anstå. Men, NU är den i alla fall klar, med reglerbar skädda. Jag testade den först utan skädda alls men det var näst intill omöjligt att hålla rak kurs. Men med skäddan så går den alldeles utmärkt. Tack för ritningen och inspirationen, det kanske blir en till kajak framöver, men då siktar jag nog in mig på en Nomad eftersom jag själv är så stor (200 cm).

Olle i ny Kavat

Två av bilderna är från gångna helgen då vi var ett gäng som var ute och paddlade vid Stendörren utanför Nyköping. Riktigt fint var det.

Mvh/Olle"

Read full post

Kavatsjösättning

Gunnar med ny KavatFrån Gunnar Eriksson i Linköping kom en bygg- och sjösättningsrapport och ett bildkollage. Läs mer på sjösättningssidan...

Read full post

Kavat - Gunnar Eriksson

Gunnars Kavat

"Hej Björn,

äntligen har min Kavat blivit sjösatt. Efter några få skälvningar i skrovet slappnade jag av och Kavaten låg helt stilla i vattnet och överraskade med sin stabilitet.
Några korta turer har jag hunnit med och är helnöjd. Det var väldigt trevligt att bygga men nu börjar nog den riktigt njutningsfyllda tiden.

Byggbeskrivningen var lätt att följa och m.h.a."andersj.se" :s bilder skingrades de få frågetecken som uppstod (det var Anders hemsida som ledde mig till dina sidor och Kavaten). Bygget utfördes i ett "partytält i ett hörn av trädgården" förra sommaren och fortsatte inne i stugan under juni/juli.

MVH Gunnar Eriksson,
Linköping"

Read full post

Kavat - Harald Olsen

Haralds Kavat

"Hei Bjørn!

Endelig har jeg padlet Kawat for første gang. Du sendt meg tegninger i 2005 men først nå har den vært på vannet. Jeg har brukt ca. 120 timer, da også med 2 stk. eskimopadler.

Byggeveiledningen var meget god, jeg var aldrig i tvil om hva jeg skulle gjøre, Takk!
Jeg har padlet mye kano og fant Kavaten stødig og rask fra første øyeblikk.

Haralds Kavat

Jeg seder med et par bilder fra første turen.

Med vennlig hilsen
Harald Olsen"

Read full post

Smart - Leif Haglund

Leifs nya Smart

"Hej Björn. Jag köpte en ritning av dig för snart ett år sedan. Idag var det sjösättning. Allt verkar bra så långt. Det ska bli spännande att testa i lite hårdare väder.
Lite om bygget finns på http://web.telia.com/~u24703347/, mera kommer så småningom.

MVH
Leif Haglund
Leksand"

Read full post

Bättre sent än aldrig…

I efterdyningarna av hårddiskkraschen hamnade jag på efterkälken med uppdateringarna på sajten. Så här kommer lite bortglömt.

Read full post

Handbyggd kajak av drivved

Kilii Yu surrar fast kujaaq

I en poetiskt vacker fotoessä berättar Brian Schulz om ett kajakbygge på stranden, med drivved och handverktyg.

Read full post

Blommig fåtölj i kajaken?

Ser ut som om Ross Leidy har sneglat på Sven Fristedt-tyger från 60-talet när han laminerade kajaksits...

Read full post

Byggjigg...

Någon som behöver en färdig byggjigg?

"Hej,
Jag har sjösatt min kajak och har nu ett 5,5 m långt fundament gjort av pdf- och spånskiva ca 200x200 mm i fyrkant. Det är 17 fästen för form spontar med 300 mm avstånd i form av klossar.
Det är limmat plattor inne i 4-kant utrymmet i zigzag form hela längden 5,5 m. Den har vilat på 4 bockar.
Så om det är någon som skall starta ett bygge så finns det tid att spara.
Jag bor på Kolhusvägen 23, 81841 Forsbacka. Det ligger mellan Gävle och Sandviken. Tel arb 026 266653 och hem 026 30244.
Hälsningar
Claes"

Read full post

Thule - Björn Westling

Thule av Björn Westling

"Hej Björn!

Efter lång tid, många klianden i och skakanden på huvudet blev den helt oförmodat klar lagom till en enveckas sejour i Göteborgs norra skärgård. Denna Thule är lätt modifierad med höjt fördäck för att få plats med paddlarens fötter stl 47. Rodret är löst baserat på din ritning i byggbeskrivningen.

Jag är ytterst nöjd med resultatet, kajaken är lättdriven och stabil, rodret obehövligt i annat än svåra vindförhållanden. Finishen blev väl sådär, men vem bryr sig om det när båten väl är i sitt rätta element. Tack för din snabba respons de gånger jag behövt råd under bygget!

Hälsningar
Björn Westling"Read full post

Sport 395 - Björn Johansson

Sport 395 av Björn Johansson

Mail och några bilder från Björn Johansson i Motala

Sport 395 av Björn Johansson"Kom på att jag skulle skicka in bilder på min klara Sport 395. Den blev klar förra hösten men jag hade inga bilder förrän nu. Den var lite besvärligare att bygga än Kavaten pga den stora bredden... Den fungerar bra, men trots ett par lister i botten så är den inte speciellt riktningsstabil. Det blev även ett par paddlar enl. din beskrivning.

Björn Johansson i Motala "

Read full post

Datorkrasch

En strulande dator har tagit den mesta tiden senaste veckan - först med irriterande fel i funktionen, sedan följt av en total systemkrasch, vilket dessvärre påverkade även mitt huvudsakliga backupsystem - en extern hårddisk. Denna var igång och inkopplad under jobbet med felsökning (för att komma åt backup för programmens konfigurationsfiler) och skadades på något sätt vid kraschen.

Flera dagar har det tagit att med diverse reparationsprogram återställa informationen på backup-disken, hämta saknat material från äldre säkerhetskopior på CD, formattera om hårddisken, ominstallera Windows och all programvara. Tyvärr gjorde jag aldrig en ghost-skiva med grundkonfigurationen när datorn var ny och fräsch för ett par år sedan - det hade sparat mycket tid nu. Man lär sig.

Nu blir det i alla fall en stunds paus från datoreländet - det är dags att köra till Dalsland för Dalslands Kanot Maraton+ (särskrivningen är arrangörernas).

Datorproblemen har i en del fall inneburit att beställda ritningar blir några dagar försenade - jag kom inte åt mailbeställningar, kundlistan med adresser eller ritningsfilerna under ett par dagar. Likaså har jag inte hunnit svara på mer än de mest akuta mailen under de här dagarna. Jag hoppas komma ifatt i början på nästa vecka. Och kanske till och med hinna ner i källaren för att fortsätta kajakbygget...

Read full post

Grönlandspaddlar hos Orust Kajak

GreenlandPaddle

De mycket välgjorda grönlandspaddlar från Martin Nissen, som jag tidigare skrivit om, finns nu att köpa på Orust Kajak. Är du inte pigg på att plocka fram slöjdkniv, hyvel, sandpapper och linolja, är det här ett utmärkt alternativ. Passa på och titta och kanske prova på Stockenträffen...

Read full post

Bra sjökortservice i USA

Så här ser det ut på skärmen

Från ConnYak BBS meddelas att NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) nyligen lagt ut alla sjökort, uppdaterade med "Notices to Mariners", den amerikanska motsvarigheten till Ufs (Underättelser för sjöfarande) i en riktigt elegant och lättanvänd online-applikation. Det går alltså att i en vanlig webbläsare, utan att ladda ner programvara eller betala abonnemang eller liknande, få tillgång till samtliga sjökort över amerikanska farvatten. Sjökortbilderna är relativt små och otillräckliga för storskalig navigation, och tanken är att de skall användas för planering, och att man för praktisk navigation köper riktiga sjökort på papper eller digitalt.

Hallå, Sjöfartsverket...

Read full post

Ny Isfjord

Göran Andersson i ny IsfjordGöran Andersson i Göteborg har sjösatt en ny Isfjord som komplement till Alert/2:an som redan finns. Läs mer på sjösättningssidan...

Read full post

Isfjord - Göran Andersson

"Hej Björn!

Isfjord på orustBörjade att bygga i våras och den 21 juli var det dags att pröva i vatten.

Alert 2an som jag sjösatte förra året var trygg från första stund även i ganska hårt väder trots min och hustruns ovana vid kajaker men den här...........
Som att första gången sätta sig på cykel ungefär.

Sonen som är van hade inget problem så jag har gott hopp även för mig. Även hustrun trivdes och det får väl bli ytterligare ett bygge i vinter.

Jag har byggt i gran och ceder. Pga formen på Isfjord så blev det betydligt mer spackling med epoxi med slipdamm än på Alert 2an som byggdes i samma material. Isfjord och grönlandspaddelFör dålig slipning efter spacklingen har lett till att cederytan blivit flammig av utsmetat spackel. Varning altså!

Bifogar några bilder.

Hälsningar!
Göran Andersson "

 

 

Read full post

Byggrapport 1/8

Roderhuset nästan klart

Nu börjar roderhuset bli klart. Det tog lite tid, men blir det fler roderkajaker, vet jag nu hur jag skall göra. Gjutet i glasfiber och polyester (härdar på ett par timmar jämfört med ett dygn för epoxi och fungerar precis lika bra när inte trä är involverat). Framför ligger det som skall bli kärnan i kolfiberrodret. Hålet i akterdäck är där roderhuset kommer att sitta

Samtidigt har sargen fått en slipning och är klar att limmas på plats. Därefter skall ett sista snobblager kolfiber lamineras på plats. Men först skall skrovhalvorna limmas ihop, skarven snyggas till och däcket får en strykning epoxi.

English summary The rudder housing is almost ready. Took some time, but if I ever build another kayak with rudder, at least I now know how. Molded in fibreglass and polyester (cures quicker than epoxy and just as good when there is no wood involved). The plywood piece in front of the housing is what will become the core of the carbone fibre rudder.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. June (1)
 2. May (2)
 3. April (1)
 4. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)