Show cart
Design & Illustration

News archive

News from January 2010

Test av ytbehandlingar

CSFW

Dan Caouette på CSFW, som byggt flera BlackPearl och Njord på beställning, har gjort en mycket ambitiös test av oilka ytbehandlingar för kajaker – inklusive spackling med vit och svart grafit. Jag har länkat tidigare till den, men med många frågor om just grafit senaste tiden, tycker jag den förtjänar ny uppmärksamhet. Här är den (på engelska förstås).

Till sist en liten lustighet från Dans sajt (ursprungligen från Fine Woodworking): en rysk youtube-film om ett annorlunda sätt att transportera hem virke med liten bil ;-)

Read full post

Farliga fiskar

Det har pratats en hel del om fiskinvasionen i USA:s floder. Den asiatiska silverkarpen rymde från uppfödningsbassänger i Mississippi för drygt tio år sedan i samband med en översvämning, och har sedan dess spridit sig allt längre norrut. Den livnär sig allra längst ner i näringskedjan, kan äta halva sin kroppsvikt av växt och djurplankton varje dag och kan vandra en mil om dagen. Där den får fäste försvinner allt annat liv, eftersom den effektivt tömmer nedersta nivåerna i näringskedjan. Man har konstaterat att i de invaderade vattnen består biomassan till 90-95% av karp. Den har tagit över många floder och sjöar i mellanstaterna, och målet har ett tag nu varit att hindra den från att komma ut i de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada oh därmed nå alla tillflöden i Kanada och USA. Enligt rapporter nyligen har man funnit karp-DNA i Lake Michigan, men ingen har ännu sett en karp där. Från Kanada har det kommit begäran att stänga slussarna, något som den amerikanske guvernören hittills inte sett någon anledning att göra.

Karpen kan bli riktigt stor – 40-50 kg – och det har förekommit en hel del olyckor där båtfolk träffats av hoppande karp. På en del ställen rekommenderas paddlare att bära hjälm.

Googla på "asian carp" för mer om karpinvasionen och sök på på youtube för spektakulära filmer om masshoppande karp.

Att som paddlare hamna i en flock hoppande karp, vore nog lika illa som att hamna under den hoppande späckhuggaren i reklamfilmen som tröstlöst valsar runt på internet, i forum och i mail (jag vägrar länka till den av rädsla att den börjar dyka upp igen i mailen).

Som vanligt går det lugnare till i Sverige. Min "farligaste" närkontakt med fiskar var för några år sedan på grundflaket söder om Landskrona – ett kilometerstort grundflak med halvmeterdjupt vatten och fullt med stenar strax under ytan. En kav lugn och varm sommardag kom jag paddlande på väg norrut mot Ven, lite dåsig i värmen och djupt försjunken i egna tankar. Plötsligt small det till mot kajaken och vattnet kokade som av en undervattenexplosion. Jag hoppade högt och fick inte ordning på pulsen på flera minuter. Det var ett stort stim havsaborrar havsöring multar (se kommentarerna) – halvmetern långa – som stått och sovit precis under ytan, och flydde i vild panik mellan stenarna när jag förmodligen paddlare på en av dem.

Read full post

Excercises for flexibility...

Improving flexibility

Wanna beat Dubside, Alison, Turner, Cherry et al at the summer rolling competitions? Here are some excercises that just might get you there. The initial warming-up tune is of course voluntary – it is OK to jump directly to the exercises.

(from Qajaqusa)

Read full post

New impressive kayak site

Kayarchy

Nicholas Waller has published a new kayaking site in English: KAYARCHY, perhaps the most comprehensive handbook and reference anywhere. With almost twice the number of pages of mine, it seems to cover every conceivable angle of kayak paddling – and from a quick look, to impressively high standards.

Read full post

Självgående politik...

Svenska Dagbladet

Enligt en artikel i SvD kommer Telia att gå till domstol med IPRED-lagen (som prackats på oss av EU:s reaktionära falang) för att den strider mot datalagringsdirektivet (som prackats på oss av EU:s något mindre bakåtsträvande falang).

Man kanske inte behöver engagera sig. Politiken verkar klara sig rätt bra ändå...

Read full post

Jakobs vinterpaddling

Bilder från Jakobs sajt

Jakob har vinterpaddlat i Bohuslän och lagt ut en trevlig berättelse och snygga bilder på sin ganska nya sajt

Read full post

Lite skojigt (eller inte!) om våra nya herrar

Obs! Detta har inte ett dugg med paddling att göra ;-)

Avgående gycklarfölje

Cirkusen i full gång. EU skall med sedvanligt omdöme och klokskap välja ut våra nya herrar.

Sålunda föreslås Rumiana Jeleva, Bulgariens utrikesminister bli ny kommissionär med ansvar för U-hjälpen – just det: hon som har fått hård kritik för misslyckandet med att komma tillrätta med den omfattande korruptionen på hemmaplan och vars man är misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Daican Ciolos från Rumänien blir sannolikt kommissionär för jordbruksstödet. Merit: som jordbruksminister fuskade han så flagrant med Rumäniens jordbruksstöd att EU till slut såg sig föranlåten att ställa in betalningarna.

Ansvarig för den inre marknaden blir Michel Barnier från Frankrike. Just det – det Frankrike som vi känner som ett föredöme när det handlar om fri rörlighet för post, järnvägar, telekomminikation mm. Eller?

Klimatkommissionär blir Connie Hedegaard som ledde de havererade klimatförhandlingarna i Köpenhamn.

Kommissionären för vetenskap kommer såklart från Irland, landet där hädelse av Gud just blivit olaglig.

Från Tjeckien, som på de senaste två decennierna tappat bort halva sitt land kommer kommissionären för utvidgning.

Cecilia Malmström går inte heller av för hackor – som medlem av en regering som kuppat igenom FRA-lagen är det väl fullt naturligt att hon får ansvar för övervakning, insatsstyrkor och terrorbekämpning i Fästning Europa…

Read full post

Njord - Kristofer Wollein Waldetoft

Kristofer´s new Njord

Björn!

Launched my new Njord yesterday in Lomma. See you there some time.

Kristofer

Read full post

My commercial kayak projects

This fall I have had a ot of mails on the coming kayak models, especially Black Pearl – and noted some confusion on blogs and fora. Here is an update on my cooperation with Nordic Kayaks, Seabird Design and Petruskajak:

Fusion at sea

Nordic kayaks and Fusion

Fusion is ready for production and can be ordered from Nordic Kayaks. Prices and data on Nordics site. Delivery time on agreement.

Read full post

Byggråd på video

Nicks filmer

Nick Schade på Guillemot Kayaks i USA har videofilmat ett bygge med en av sina kajakmodeller (microBootlegger) och håller som bäst på att redigera ihop ett antal korta filmsekvenser med de olika momenten. Som bygginspiration är det pedagogiskt och instruktivt och det finns mängder av goda råd som kan underlätta och minskar risken för problem under byggets gång.

Men Nick håller en annan nivå på byggena än jag. Där min byggbeskrivning fokuserar på effektivt och snabbt byggande, fokuserar Nick på hantverkskvalitet. Att följa hans råd kan därför ta lång tid för en ovan byggare, men resultatet kan också bli en hantverksmässigt mycket snygg och välbyggd kajak, en sådan som folk flockas runt på kajakträffarna.

En del beskrivningar i filmerna är inte generella: Nick använder en genomgående byggjigg med påträdda spantmallar istället för den baslinjejigg som är vanligast här, microBootlegger ribbas parallellt med vattenlinjen till skillnad från de flesta andra kajaker som ribbas från relingen, och Nick använder Western Red Ceder och mahogny, vilket innebär att färgsortering och viss mönsterpassning blir ett extra moment.

Hittills finns filmsnuttar om:
6. De första ribborna
5. Montera spantmallar
4. Forma innerstävar
3. Såga och sortera ribbor
2. Grovsåga virke
1. Såga ut spantmallar

Read full post

Videofilmer från Rune

Rune Eurenius filmade Dubside i somras, och som han själv säger: "Det finns väl egentligen tillräckligt med Dubsidevideor på YouTube men jag ville ändå ladda upp den här då bildkvaliteten är bättre än genomsnittet:", och vill jag tillägga: med en kvalitet på bakgrundsljudet, så att jag gärna tittar på ytterligare en dubsidedemo. Det är annars rätt tröttsamt med de repetetiva ljudjinglar á la gamla TV-spel, som ofta blir resultatet av en urspårad copyrightmaffias härjningar.

Mycket intressant är också Runes utvecklade version av det skäddsystem som finns i min byggmanual: kompletterad med en smart fotmanövrering:

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. June (1)
 2. May (2)
 3. April (1)
 4. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)