Show cart
Design & Illustration

News archive

News from November 2005

Utökad kajakverkstad

Senaste veckan har inneburit en hel del jobb med min kajakverkstad. Värmesystemet i villan har bytts ut – den gamla oljepannan och en tre kubikmeters tank har åkt ut och ersatts av fjärrvärme.

Read full post

Video om paddelsnickrande

bilder ur videon

För den som ännu inte vågat sig på att snickra grönlandspaddel (och har en snabb uppkoppling) finns nu ytterligare ett hjälpmedel. Matt Johnson i USA har satt ihop en 32 minuter lång video som noggrant beskriver och visar alla moment. Mer info finns här: Carving the greenland paddle. Videon refererar till Chuck Holsts utförliga pdf-beskrivning som funnits på QajaqUsas sajt några år. Matt rekommenderar att man använder den tillsammans med videon.

Carving The Greenland Paddle (211 mb - 720x480)
Carving The Greenland Paddle (70 mb - 360x240)
Chuck Holst byggbeskrivning (pdf)

Read full post

Lära roll - igen!

Ett telefonsamtal häromdagen ledde till lite funderingar. Ämnet var (återigen) rollar och varför så många tycker det är svårt att lära sig.

Under samtalet blev det mycket tydligt att problemen egentligen finns på det mentala planet. För att man skall lära sig rolla krävs helt enkelt att man verkligen vill lära sig rolla – inte bara ”det skulle vara rätt kul att kunna” utan ”det här skall jag lära mig - nu!”. Utan den uppriktiga viljan kommer inget att hända. För att citera en välfunnen reklamslogan (som man förmodligen kan bli stämd för att använda): ”Just do it”!

handroll i sjön RunnFör att man skall vilja lära sig rolla, krävs att man känner ett behov: en visshet att rollande kommer att tillföra paddlandet någonting viktigt, som inte går att nå på annat sätt. Inte bara som show – då finns det säkert trick som går snabbare och lättare att lära sig – utan som en omistlig del av paddlingskompetensen.

För att man skall känna ett behov krävs att man i grunden har funderat igenom vad man vill med sin paddling och hur man vill hantera säkerheten. Det krävs att man har kunskap om både rollar och alternativen.

Upanishaderna formulerar det så här: ”Du är vad din djupaste önskan är. Sådan din önskan är, sådan är din intention. Sådan din intention är, sådan är din vilja. Sådan din vilja är, sådan är din handling. Sådan din handling är, sådan är ditt öde”.

Kunskap är inte absolut – den har olika innebörd på olika medvetandenivåer. En som aldrig rollat ”vet” ibland att en roll är ett imponatortrick utan praktisk nytta i verkliga livet – fungerar hyfsat i bassäng men inte ute i sjögång. För den som nyss lärt sig rolla är det stort, ett viktigt steg i paddelutvecklingen och en kick för självförtroendet. För den skicklige rollaren är det bara ett paddeltag som alla andra.

Har du en önskan att lära dig rolla, kommer du att lära dig rolla. Allt annat är bara teknikaliteter, små steg på vägen. Just do it!

Read full post

Utvikt i pressen?

Som några redan har upptäckt figurerar jag på ett tävlingsfoto i tidningen Metros fototävling med tema kl 10”. Bilden togs i höstas i samband med en Blekingetur . Efter mycket rollande och höga stöd kläckte ett par av paddelkollegorna en idé för tävlingen: fikapaus i rollandet.

Lisas och Ingemars tävlingsbildBilden (klicka på bilden för en större version på tävlingens webbsajt) hör tydligen (inside information) till dem som fått flest röster och kommer att publiceras i tidningen.

Det är min Njord jag sitter i, och med båda händerna i luften behövdes en paddel under huvudet för att jag skulle hålla mig flytande i ett balance brace. Flytkraften räckte även med kåsan full av kaffe...

Read full post

Ny Thule K2:a

I somras ritade jag på beställning en tvåmansversion av Thule, för att passa fylla ut mellan stora rymliga Alert/2 och slanka ranka Nomad/2. Thule/2 är en ren förlängning av Thule och får delvis samma egenskaper: volym nog för veckoturer, men slank nog för att vara lättrollad (jo,det går utmärkt att rolla K2:or – titta på Erik och Pia), snabb men inte riktigt som Nomad/2, och men bra intialstabilitet.

Nya Thule/2

Två kajaker är på gång på olika ställen i Sverige och jag återkommer med byggarnas omdömen och förhoppningsvis lite bilder när de är klara. Under tiden lägger jag ut ritningen i katalogen – eftersom den bygger på Thule utan några större ändringar finns ingen anledning att befara några överraskningar i egenskaper.

Read full post

Hoppsan, som det kan gå

dagens Bizarro i SvD...

Read full post

Surf i Skanör

Söndagspaddlingen var dagen till ära utbytt mot lek i vågor i Skanör. Vinden (6-8 m/s sydväst) drog upp sjö på knappa metern som mot de långgrunda stränderna gav en lång surfzon med bränning. Våghöjden var inte speciellt spännande (vi hade hoppats på lite mer) men gav ändå ett par timmars nöje med sidsurfar i bränning, rollar på vågtoppar och i vågdalar, med och utan paddel och en och annan riktigt bra surf in mot stranden. Ett nytt nöje för dagen var att – att hålla balansen med kroppen och ta låga stöd i vågbrotten med händerna – vilket fungerade överraskande väl i Black Pearl.

Eftersom en del rollande var på grunt vatten hade jag hjälm – min cykelhjälm fick duga – och konstaterade som vanligt att hjälmen bromsar en del under vatten så rollandet var lite mindre smidigt än vanligt. Jag kommer inte lika snabbt runt under kajaken. Slutfasen med uppgången påverkas däremot inte alls.

För första gången den här hösten tog jag på ett par handskar efter halva tiden. Jag har haft med handskar i kajaken under senaste månaden, men först idag har de behövts – fantastiskt att det dröjt till i mitten av november!

För övrigt en härlig höstdag – 10 grader i luften, 11 i vattnet och sol från en blå himmel hela förmiddagen. Brotten lyste azurblå i motljuset och underifrån glittrade skummet turkost. Som vanligt skulle det varit kul med en liten filmkamera på kajaken...

Read full post

Rolla eller inte

Senaste veckan har det diskuterats rollar på Utsidan. Diskussionstråden började med en fråga om hur man hanterar glasögon/linser i samband med rollar men kom ganska snart att handla mer om huruvida en roll är en rimlig säkerhetsmetod eller inte, om man kan blunda när man rollar i vågor och om det går att rolla i grov sjögång mm.

Frågan (eller frågorna) är mångfacetterad och något enkelt svar som passar alla finns naturligvis inte.

Jag förstår att många inte kan se rollen som en pålitlig säkerhetsmetod – minns mycket väl de första åren när jag hade lärt mig rolla. Jag kom upp någon gång då och då och begrep aldrig vad som blev fel alla de gånger då jag inte ens var i närheten att komma upp. Hade jag slagit runt under de åren hade jag förmodligen gjort som de flesta i Utsidan-diskussionen – inte slösat tid och luft på en osäker roll, utan gått direkt på en wet exit och sedan löst problemen på sedvanligt sätt med kamraträddning.

Read full post

Söndagstur

Det blev en vanlig söndagstur med kompisar ur Malmö kanotklubb – ovanligt många med tanke på årstiden och vädret: 10-11 m/s syd, krabb sjö, mulet och skurar, 10-11 grader varmt både över och under ytan. Sålunda var vi ett dussin som startade kl 10 från klubbhuset. Hälften vände halvvägs, trötta på snigelfart mot vind och ström medan vi andra envist fortsatte ner till viken strax norr om brofästet där vi kunde fika i lä om Lernacken. Trots vinden orkade våghöjden sällan över halvmetern och det blev bara enstaka surfar på återvägen. Distans ca 16 km där de sista 8 gick på ungefär en tredjedel av tiden jämfört med de första - och naturligtvis en massa skojigt rollande i vågorna.

Meteorologiskt har vi fortfarande sommar här i sydvästskåne – dygnsgenomsnittet har de senaste dagarna legat strax över 10 grader, vilket är den officiella gränsen för sommar – och det känns osannolikt att vi faktiskt är en bit in i november...

Read full post

Vilket höstväder!

Början av november och fortfarande 15° i luften och 11-12 i vattnet! Sådana förhållanden får man ta vara på - det har blivit ovanligt mycket kvälls- och nattarbete senaste tiden eftersom dagar med sol och lagom vind måste användas till annat än att sitta och knacka på ett tangentbord.

I söndags blev det som vanligt ungefär 1,5 mil tillsammans med några kollegor i malmö kanotklubb. Svag sydlig vind och sol och riktigt varmt i pausen vid brofästet. Det vore kanske att ta i att säga att jag var tvungen att rolla för att svalka mig - men rollat blev det oavsett anledning.

Jag har lagt in en ny kul webservice - en applikation till Google Maps: om man går in på http://www.gvisit.com/map.php?sid=ee7d1affb485b20967a205e42f4dac0a finns de senaste besöken på nyhetssidan markerade på en världskarta. Klicka på de röda flaggorna för detaljer. Det internationella inslaget har ökat senaste tiden och är större än jag trodde.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. July (4)
 2. June (1)
 3. May (2)
 4. April (1)
 5. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)