Show cart
Design & Illustration

News archive

News from August 2005

Drömgräns!

En drömgräns passerades idag 30 augusti 2005 - 1014 unika besökare på sajten! Besökstalet har ökat stadigt år efter år och har under senaste månaden vid ett par tillfällen varit ganska nära de tusen.

Här är dagens siffror:

datum hits files pages sites KBytes
30/8 32467 (4.01%) 25846 (3.94%) 9224 (3.97%) 1014 (4.36%) 250160 (3.68%)


Read full post

Årets Stockenträff (2005)...

är över. Liksom förra året, då den också kolliderade med Stockholm Maraton, blev det lite färre besökare än tidigare omgångar. Däremot blev det internationella deltaganden ovanligt tydligt med stora delegationer från Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Belgien. Certifieringen har också vuxit rejält och det fanns i år inte plats för alla som velat anmäla sig. Aktivitetsutbudet var också rätt stort – med turer/utbildningar med Nigel Foster och Kristin Nelson både veckan före och under helgen, en bildvisning och en föreläsning/instruktion.

Read full post

Var rädd om axlarna!

Fel, fel ,felJag ser ibland när paddlare provar höga stöd och rollar att de landar i vattnet med armen utsträckt. Gör aldrig det. Med armbågen ovanför axeln är axelleden ostabil och risken för skador (dra den ur led t ex) är stor. Axelleden är kroppens mest rörliga led och priset för rörligheten är sämre stabilitet i ytterlägena.

Två bra grundregler är att aldrig ha armbågen ovanför axeln och att aldrig ha handen bakom en tänkt linje genom axlarna eller på fel sida om bålens centerlinje. Verkar det svårt? Då vrider du kanske överkroppen för dåligt.

Read full post

Goda råd...

Följande lilla pärla av nyanserad vidsynthet dök nyligen upp i en internetdiskussion om att välja paddel:”Bygg en grönländsk [paddel] när du får tid och gräv skitgropar med den på strandhugg.” Fascinerande! Undrar just vilken kroppsdel som stått för tänkandet där...

Read full post

Ny norsaq

Nya norsaqen på Black Pearls däckNorsaqen på Black Pearls däck

Jag snickrade mig en ny norsaq - mer lik de grönländska originalen, än min gamla som bestod av resterna av en pensionerad paddel.

En norsaq är egentligen ett kastträ, avsett att ge extra skjuts åt harpuner och spjut. Men de används också som ett redskap att rolla med - ett mellanstadium mellan paddelroll och handroll. Min version har ungefär rätt mått och form men saknar de förstärkningar och beslag som harpunen skulle ha vilat mot - så sälarna i Öresund kan känna sig helt trygga.

Materialet är gran och ytbehandlingen består liksom på min paddlar av en strykning trätjära som bränns in med varmluft (precis som man grundvallar träskidor - om det är någon som minns) varefter överflödet torkas av och därefter ett par strykningar linolja som arbetas in med stålull. Tåligt, lättskött, behagligt att hålla och med en trivsam kulör och lyster.

Read full post

Ny Norton i sjön

Norton på västerhavetJohan Bjerke har sjösatt en ny snabb Norton - med Johans ord en potent havsracer. Läs mer på sjösättningssidan

Read full post

Norton - Johan Bjerke

Norton på västerhavet

"Har äntligen fått min Norton i sjön. Den var rankare än jag räknat med men inte värre än att man kan lära sig hantera den. Med den vassa stäven skär den rakt igenom vattnet och även branta vågor utan att bromsas nämnvärt. Kraften som behövs för framdrivning är försumbar för att hålla jämna steg med betydligt mer vältränade paddelkompisar. Kursen är det inte några problem att hålla så länge den inte innefattar kraftiga svängar för Norton är väldigt kursstabil med den fasta skäddan som jag monterat. Omdömet således en potent havsracer enligt min uppfattning."

Johan Bjerke

Read full post

Mer om Dalsland Kanot Maraton

Den utlovade lite utförligare rapporten från loppet:

Start vid Baldersnäs i Laxsjön

På väg in mot Gustavsfors. Foto: Tomas TorbjörnssonSom det mesta under tävlingen flöt arrangemangen kring starten väloljat smidigt. Uppehåll, sol och lite morgonkyla rådde över de välorganiserade och väl tilltagna sjösättningsplatserna och det blev ingen stress för att hinna på plats innan starten. En helikopter hovrade över området med teleobjektiv utstickande ur fönstren - i konkurrens med en lite mer egensinnig radiostyrd minihelikopter. Från startkuren ute på näset fyllde kommentatorn Ingvar Oldsberg morgonen med en oupphörlig svada. En reporter med vidhängande filmfotograf dök på mig med lite till intet förpliktande frågor, undrade sedan om den där platta träbiten på däcket verkligen var vad jag skulle paddla med och tappade nästan talföret när jag förklarade att det var så.

Read full post

Mailstrul

I samband med en problematisk uppdatering av min mjukvarubrandvägg (Zone Alarm 6.0, som tycks vara släppt för tidigt med alltför många buggar) och därpå följande återställning till tidigare version och ominstallation av diverse program försvann sannolikt några mail på väg in. Har du mailat eller beställt något igår eller idag och inte får något svar, var snäll och skicka ett nytt mail.

Read full post

Byggdagbok på nätet

KavatbyggeYtterligare ett kajakbygge som byggdagbok på nätet - Assar Åhlander med en snart färdig Kavat. Sidan "uppdateras stötvis" och innehåller en hel del råd, tips och instruktiva bilder. Ser väldigt snyggt och välgjort ut...

Read full post

Grönlandspaddlingsinstruktion

grönlandsinstruktion år 2004

På Stockenträffen 26-28 augusti kommer jag att hålla en teoretisk och praktisk instruktion i hur man använder en grönlandspaddel för effektiv paddling, manövrering, rollar mm. Söndag förmiddag - ingen anmälan, ingen kostnad. Det blir först en genomgång på stranden av paddelns egenskaper, skillnader i teknik mm och sedan demo och instruktion ute på och i vattnet (bilden ovan är från förra årets träff). Se vidare info på Orusts kajaks sajt...

Read full post

Dalsland Kanot Maraton+

Så var 55 km i Dalsland avklarade, den här gången i Njord. Jag lyckades knapra 11 minuter på min tid från i fjol och kom in på 6.28.47. Mest berodde nog förbättringen på idealisk vind istället för förra årets sega motvindspaddling över Lelång. Min placering däremot blev sämre, plats 43 i år mot 21 förra året, vilket nog säger en del om klassen på startfältet, och naturligtvis det faktum att nästan dubbelt så många ställde upp i år (senaste siffra jag hörde strax innan start var 611 deltagare) - förmodligen också att jag tjänade lite placeringar i fjol när vind och vågor ställde till trassel för de som valt lite för ranka farkoster. Liksom förra året hade arrangörerna tur med vädret. Lite motvind i starten gav snart med sig och resten av loppet gick i sol och stiltje. Jag återkommer med en lite fylligare rapport om loppet.

Read full post

Trender - polarisering?

Jag får en känsla av det börjar hetta till lite i debatten kring olika attityder till långfärdspaddling i kajak – liksom ökad polarisering tycks vara en allmän trend i samhället som helhet: vi och dom, antingen eller, onda och goda, svart eller vitt, är-du-inte-med-oss-är-du-mot-oss. Men på plussidan finns att det också breddar debatten som tidvis har varit rätt enahanda.

Read full post

Ny byggdagbok online

Robert Reinsson har just börjat bygga en Kavat och kommer att dokumentera bygget i text och bilder via en blog: http://blogg.passagen.se/robertreinsson. Titta in, kommentera och fråga...

Read full post

Ny motionstävling

Växjö kanotmaratonVäxjö Kanotmaraton den 18 september är en ny tävling "för dig som egentligen inte tävlar"- två mil runt öar och holmar i Helgasjön. Trevligt med ytterligare en återkommande motionstävling för oss i den södra delen av landet. Mer info på Växjö Kanotklubbs sajt.

Read full post

Nya sjösättningar

en kort Smartsjösättningssidan finns bilder och rapport från sjösättningen av nya kajaker - en kortad Smart och en Alert/2.

Read full post

Alert/2 - Göran Andersson

Sjösättning"Sjösättningen skulle ha gjorts i början av maj men ett Sydafrikajobb och senare semester kom vägen för slutarbetena men den 3 augusti var det äntligen dags.

Kajaken är byggd i gran och ceder och är nedskalad 15% på längden (källaren tillät inte mer) och 7% på bredden. Roder efter Nick Shade.

Den färdiga kajakenVi startade nära Kungsviken på Orust och paddlade till Bassholmen i skaplig motvind och vi kunde snabbt konstatera att vår kajak var snabbare än kompisarnas "Reinbow Twin" trots deras större erfarenhet och att vi hade svårt med samarbetet, jag med en gammal europapaddel och hustrun med västgrönlandspaddel. Dessutom tenderade jag att styra spegelvänt mot avsedd riktning. På hemvägen hade vi upp mot 10 sekm sidmedvind och det var riktigt svettigt men nu vet vi vad vi tål.

I morgon då vi paddlar i Marsstrand har vi varsin grönlandspaddel.

Hälsningar!"

Göran

Read full post

Smart special - Lasse Unnersjö

En kort Smart

"Har inte blivit av att jag skickat bild på min Smart. Den blev klar hösten 2004. Som du kanske kommer ihåg hade jag lite problem med fronten och aktern. Den blev cirka 10 cm kortare i varadera änden. det föranledde en del problem med böjning av ribbor ... du utnämnde min variant till årets "customizing" om jag inte minns fel. Fick till slut ordning på allt och har i sommar paddlat en hel del bl.a. runt Örskär. Fantastiskt! Tack för råd och stöd." Lasse

Read full post

Paddelkurs i sjön Sommen

Helgens undervisningstur för Petrus Kajak i sjön Sommen är avklarad. Som vanligt startade jag med en teoriföredragning – inomhus framför en öppen brasa medan regnet öste ner utanför – följt av lunch, uppsprickande molntäcke och ett par timmars praktiska övningar i sjön i solsken och stiltje under eftermiddagen.

Kursen handlade främst om paddelteknik den här gången: paddling rakt fram (med betoning på uthållig energieffektiv teknik), manövrering (sveptag, lutning, akterroder, kontring, parallellförflyttning), höga och låga stöd, stoppa och backa och på slutet lite om räddning och rollar. En ny rollare kunde räknas in efter praktikpasset, ytterligare ett par var väldigt nära.

De här paddelkurserna är mycket trivsamma arrangemang av Petrus Kajak. De har i år kostat 500:- inklusive fika med kaffe/te och smörgåsar till teoripasset, lunch med lagad mat (mycket gott!) och en fikapaus under praktikpasset. Har man inte egen kajak finns möjlighet att hyra. Inför nästa år planeras en säkerhets- och räddningskurs i bassäng i april (med kamraträddningar, tömning av kajak på djupt vatten, ensamräddningar, stödtag och balans, eskimåsväng etc), en introduktionskurs för nybörjare under försommaren och en fortsättningskurs i slutet av sommaren. Sannolikt kommer jag att hålla i säkerhetskursen och fortsättningskursen medan Petrus med familj själv håller introduktionskursen.

Sommen är en av Sveriges största sjöar – ett litet innanhav med omfattande skärgård - på gränsen mellan Småland och Östergötland. Den har har ca 300 mil stränder om man räknar med alla de 365 öarnas stränder och är 132 km2 stor. Vattnet är rent, klart och gott att dricka. Väl värd ett besök även för oss som annars helst håller till vid kusten...

Read full post

Ny Kavat i sjön...

Bertil Carlssons KavatBertil Carlsson i Söderfors har sjösatt en nybyggd stradivar... öh, jag menar Kavat. Men det visade sig vara en Kavat med musikaliska talanger - vilket inte är så underligt egentligen. Klanglådor till renässanslutor och liknande instrument byggdes också av smala trästrips som limmades ihop över en form. Läs mer:

Read full post

Kavat - Bertil Carlsson

Bertil Carlssons Kavat

"Tänkte bara skicka en bild på min Kavat. Bygget har tagit lång tid eftersom plastningen gav mig gråa hår. Jag har sicklat av kilovis med plast innan jag fick det som jag ville. Nu är den klar iallafall, och jag är mycket nöjd. Jag utrustade den med en liten skädda och ett roder, men har senare plockat bort rodret, det behövs inte i mina vatten (Dalälven, åar och insjöar).

En lustig sak, - min kajak är ju byggd utan skott och när jag vilar och bara glider genom småkrusigt vatten så kommer det en ton, en baston från skrovet! Jag kallar den på skoj för min Stradivarius.... Har någon upplevt samma sak?

Tack för en bra byggbeskrivning och en fin skrovform, jag är mycket nöjd."

Hälsningar
Bertil Carlsson

Read full post

Segling...

Vinden hade mojnat till 6-7 m/s och segling blev det - några vändor upp och ner längs kusten utanför Bjärred för att kolla att allt är OK. På bilden vid bryggan i Bjärred är roder och centerbord uppfällt och djupgåendet är bara 15 cm.

vid bryggan i Bjärred

Read full post

Paddlingskurs

På lördag är det dags för ett nytt besök hos Petrus kajak i sjön Sommen i Tranåstrakten - den här gången för att visa paddelteknik-kajakhantering i teori och praktik. Jag kommer att som förberedelse prata om och visa paddelteknik med olika typer av paddlar, olika sätt att manövrera kajaken med paddel, lutning, kroppsmotorik mm, lite säkerhet med stödtag, rollar och räddningar – följt av ett eftermiddagspass ute i Sommen med praktiska övningar.

Förmodligen är platserna fullbokade vid det här laget, men kolla med Petrus om du är intresserad.

Uppdatering 2/8: Det finns enligt Petrus just nu ett par platser kvar - först till kvarn...

Read full post

New generation takes over...

After some years in neglect in the backyard, the canoe yawl finally got a little well deserved attention. Kids and grandchildren takes over.

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. July (5)
 2. June (1)
 3. May (2)
 4. April (1)
 5. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)