Show cart
Design & Illustration

News archive

News from August 2004

Lite bilder från Dalsland Kanotmaraton+

www.kanotmaraton.se/galleri_dkm/galleri_dkm.html

Read full post

Kajakträff på Stocken

...kommer precis tillbaka från en trevlig helg på Orust - den årliga kajakträffen på Stocken. Det var den här gången något färre deltagare än förra året, kanske beroende på väderutsikter, kanske på att Stockholm Maraton hade prickat in samma helg, men planen var ändå full av kajaker och tält. Proportionen träkajaker var nog detsamma men antalet eskimåpaddlar var större än någon gång tidigare - vilket föranledde en snabbt improviserad lektion i hantering av dylika på söndagen. Jag återkommer med en fylligare rapport inom kort - men först måste jag få bukt med de växande högarna på skrivbordet.

Read full post

En svart ribb-och-duk-kajak från USA

I Qajausas diskussionsforum presenterades en liten svartmålad grönlandskajak byggd efter en historisk kajak i Universitetsmuseet i Oslo. Den har ingått i museets samlingar sedan mitten av 1800-talet men ingen vet riktigt hur gammal den är och den presenteras som en västgrönländsk kajak - men typen verkar mera vara östgrönländsk. Skrovformen är mycket lik min Black Pearl. Här är inlägget...

Link to Qajaqusa forum and a posting on a new SOF, very similar to my Black Pearl but replicating an old West Greenland from the Oslo University Museum. It looks very much like an East Greenland design to me.

Read full post

Ytterligare ett par nya

Från Peter Carlsson kom trevliga bilder av två nya Isfjord. Läs mer...

More launchings - two new Isfjord. Pics on launchings page

Read full post

Isfjord - Peter Carlsson och Erik Johansson

Två nya isfjord

Två Isfjord"Vi är två kompisar från Nybro i mörka småland som heter Peter Carlsson och Erik Johansson (Erik till höger på bilden). Vi är två nybörjare på området att bygga kajak. Det har snackats en del om att försöka bygga varsin kajak. Men till slut så kom vi till skott. När lokalproblemen hade löst sig så åkte vitill Johan i Borgholm på studiebesök. Och sedan var det klippt. Ritningar beställdes av dig och materialsats av Johan. Vi började bygga i mars och sjösatte 2/8-04. Man kan säga att vi byggt under mottot, hellre tar jag ett skitord än att jag förhäver mig. Det har varit lite motgångar på vägen men det har löst sig på ett bra sätt ändå, tack vare goda råd från dig och Johan. Sjösättningen ägde rum i Orranäsasjön utanför Orrefors. Det var en vinglig historia. Men nu efter lite ändringar i sittbrunnen och paddeltekniksträning så går det alldeles utmärkt."

Peter Carlsson

Read full post

Nya kajaken i katalogen

Black Pearl

Nu har jag äntligen hunnit med att lägga ut den lilla svarta kajaken "Black Pearl" i katalogen. Ritningen kommer att säljas måttanpassad - dvs den som beställer får maila sina mått (räckvidd, höftbredd, skostorlek, vikt) - varefter jag anpassar ritningen så att kajaken passar som ett par välsittande jeans. Idén med en minimal kajak som Black Pearl är just att den passar så bra att den blir som en förlängning av kroppen - maximalt följsam och utan egenheter.

Jag har med Black Pearl till kajakträffen på Stocken nu i helgen om någon vill prova. Läs mer...

Read full post

Ännu fler sjösättningar

Två nya sjösättningsrapporter idag också - en Smart på Åland och en Isfjord i Stockholm.

Two new launchings - a Smart in Mariehamn and Mariehamn på Aaland and anIsfjord in Stockholm.

Read full post

Smart - Fredrik Westerdahl

I Mariehamns hamn"Här kommer en bild på min Smart som jag byggt november 03 tom maj 04 (byggtid 350 timmar). Bilden är från västra hamnen i Mariehamn där jag är bosatt.

Jag har paddlat dagturer på olika platser i ålands skärgård. Kajaken känns trygg i sjön och motsvarar till fullo mina förväntningar. Jämfört med en europapaddel har pagajen gett minskad belastning på axlarna och det är enklare med kurskorrigeringen då kajaken är försedd med fast skädda.

När jag bygger nästa kajak kommer jag att använda frästa lister för att spara tid och minska (slippa) epoxispacklingen mellan listerna.

Richard Kohlström i Falun har bistått med goda råd under byggtiden."

Fredrik Westerdahl

Read full post

Isfjord - Christophe Milard

En Isfjord i Stockholm"Min Isfjord blev klar den 11 juli, och jag har paddlat den några gånger sen dess. Jag är mycket nöjd med den: i början tyckte jag att den var lite rank men det tog inte så lång tid innan jag kände mig trygg i den också. Jag bifogar två kort på kajaken: det första kortet är den första minuten i vattnet (jag hade inte ens hunnit med att ta på kapellet!), den andra är en liten personalisering som kan inspirera andra byggare.

Intarsia i däcketSjälva bygget blev väldigt bra trots det första bekymret med epoxyn (bubblor...). Om dessa små bubblor inte utvecklas, stör de mig inte så mycket ändå; de är ju under kajaken och även om kajaken är upp och ner syns de nästan inte (beror på solvinkeln).Man ser en klar förbättring i mitt epoxyarbete på däcket!

Packluckorna har jag också svårt att få helt vattentäta... har du ett superbra tips gällande detta är du välkommen! Jag har köpt vattentäta påsar så länge...

Men trots dessa små bekymmer är jag som sagt mycket nöjd med kajaken!"

ChristopheMilard

Read full post

Caribou - Mauri Hippula

Caribou 530 i Finland"Det var för två år sedan när jag beställde ritningarna till Caribou 530. Äntligen är den färdig! Första hösten och vinter gick till att slipa ribbor och göra formen. I somras, alltså 2003 och i höstas limmade jag ribborna ihop till skrovet. I vintas hängde skrovet från taket i bilgaraget. Tidigt i våras limmade jag fibret både ute och inne ytorna. Det var överraskande jobbigt och tidsödande att bygga kantförstärkningarna och finslipa. För en vecka sedan var jag första gången paddla med min nya fina kanot. Kanoten tyckes vara stadig och bra orienterad. Om du vet finskspråkiga eller finska kanotbyggare, skulle jag gärna diskutera med dem om mina byggnadserfarenheter. Ribborna av 5mm tjock asp och epoxi är SP 320."

Mauri Hippula

Read full post

Nya sjösättningar

...en finsk Caribou 530 och en norrländsk Smart. Läs mer på Sjösättningssidan.

New launchings - a Caribou 530 in Finland and a Smart in northern Sweden. Pics on launchings

Read full post

Smart - Tommy Wikström

Tommy Wikströms Smart"Jag måste skicka ett mail om mitt Smartbygge som jag sjösatte i helgen. Byggnadstiden har varit 180 timmar fördelat på 2 månader. Bygget har förlöpt fantastiskt bra och jag är helnöjd med resultatet och hur den går i vattnet. Otroligt stabil trots att det blåste ganska kraftigt vid premiärturen 21/8.

Tommy Wikströms SmartKajaken blev inte i utställningsskick, vilket inte heller var mitt syfte,men ett bra bruksskick. Tackar alltså för ritningen och är glad för att jag gjort bygget. Passar även på att tacka Anders Jonsson för hans byggdagbok på nätet som har varit en ovärderlig hjälp i kombination med din byggbeskrivning."

Tommy Wikström

Read full post

Smart och Najad - Hakon Lundberg

Smart och Najad

"Här är en Najad och en Smart sjösatta våren 2002 respektive 2003. Najaden tog ca 200 timmar att bygga, vikten blev 20 Kg. Byggtiden för Smarten var ca 150 timmar och vikten blev 16 Kg. Dekorationslister av lärk och ek. Paddlarna är byggda av överblivna lister och vanliga kvastskaft som jag sedan täckt helt med glasfiber och epoxi, enkelt och billigt! Bra? vet inte så noga, har bara jämfört med en dubbelpaddel som jag fick tillsammans med en kanadensare år 1971 och i den jämförelsen är dom fantastiska. Vikten är något under kilot (den gamla paddeln årgång 71 är som att paddla med en skivstång). Bladprofilen är samma som här på din hemsida.

Finns det någon tävling i hur snabbt man blir "biten" av att paddla kajak? I så fall vill jag vara med. Första gången jag satt i en kajak var hösten 2001 i en tung och otymplig polyetenkajak. Jag blev såld direkt och beställde byggbeskrivning på en Najad samma vecka. Mitt livs andra paddeltur blev våren 2002 i min egenhändigt byggda kajak."

Hakon Lundberg

Read full post

Dalsland Kanot Maraton+ 2004-08-14

I participated in a long distance kayak and canoe race on the beautiful lakes of Dalsland in western Sweden this weekend - an extremely well organized event with 390 participating kayaks and canoes. The distance was 30 nautical miles and the kayaks had to be portaged at three occasions between the lakes (portages of 150-300 meter, one of them with a substantial height difference). I came in as nr 21 after 6 hours and 39 minutes (including time for portaging), the third sea kayak to finish. I used my old Nomad and a greenland paddle, and calculated my average speed to 4,6 knot (time on land deducted). Approx half of the participants used competition, multisport or excercise kayaks, the rest sea kayaks and even a couple of falt kayaks (Klepper). Anyone happens to be in western Sweden next august (probably the 13th)? Do not miss this!

Read full post

Vilket väder

Klarblå molnfri himmel, strålande sol, svag sydlig vind, drygt 30 grader i luften, 23 i vattnet, ett par dagars paddlande och rollande utanför Haverdal och Steninge vid hallandskusten och en tropisk natt där temperaturen aldrig gick under 20 grader - vad kan man mer begära?

Read full post

Kontaktproblem...

Under dagen (2 augusti) har min webbsajt legat nere under ett par timmar på grund av tekniskt fel. Framåt eftermiddagen var felet avhjälpt med webbhotellets och bredbandsbolagets gemensamma krafter och allt är frid och fröjd igen.

Read full post

Nomad - Mats Areblad

Mats Areblads Nomad

"Har nu hunnit testa vinterprojektet i sjö och skärgård. Är mycket nöjd med stabilitet och fart. Bygget är helt genomfört på nöjeskontot och därför är varken tid eller pengar räknade. Men en vinters nöje räckte bygget till!

Nomad utanför ArkösundMitt utförande blev med justerbar skädda, för att det fungerar bra och inte skämmer, mönstrat däck för att virket jag köpt var kvistigt och jag ville ha ett kvistfritt däck och en egen design; nedfällda däcksbeslag och nedsänkt sittbrunnssarg, för att det blir så slimmad form och låg profil (både praktiskt och vackert), nyckelhålsform på sittbrunnshålet, för att få bra knästöd och för att det var så enkelt att göra; utan skott och luckor, för att spara vikt bl a.

Bilderna är från en tur i Arkösunds skärgård."

Mats Areblad

Read full post

Val på nära håll

En val överraskar paddlaren Joe Bell - bilden från HamptonRoads.com ...amerikanske paddlaren Joe Bell fick en rejäl överraskning härom dagen. Några nummer större än de tre tumlare vi såg strax öster om Skåpesund för en vecka sedan! Vi var dessutom inte lika snabba med kameran.

Notisen från Woody´s Kayak Trip Report

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. May (1)
 2. April (1)
 3. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)