Show cart
Design & Illustration

News archive

News from April 2006

Rönne-Å-rännet

Årets första tävling - 2 mil i Rönne Å - avklarad. Det blev tioårsjubileum för min del, och detta jubileum firades med att för första gången paddla helt grönländskt - Black Pearl, tuiliq och grönlandspaddel. Som tävlingsutrustning betraktad är det naturligtvis ingen höjdare (om man ser uteslutande till fart) och jag har inte heller någon slutlig tid att avslöja – hade inte tid att vänta på resultatlistan. Men eftersom banan sedan förra året (då jag av något skäl inte hade tid att delta) är omlagd och lite längre än de tidigare gångerna, kommer tiden inte att ge någon fingervisning om fartskillnaden mellan Njord, Nomad och Black Pearl.

Startplats numera är Ängelholms roddklubb (som man även organisatoriskt gått samman med), med bättre plats för kajaker och deltagare. Motionsklassen startar ner mot hamnen, vänder strax efter järnvägsbron, paddlar uppströms till en bit efter motorvägsbron och återvänder nerströms till målgång vid roddklubben.

Tiderna mellan olika år är inte heller riktigt jämförbara eftersom strömmen påverkar kraftigt. I år upplevde jag att strömmen var tämligen kraftig vilket försämrar tiderna högst påtagligt. Ibland hörs argumentet att man vinner lika mycket nerströms som man förlorar uppströms, men jag tror inte på det. Det handlar om tider med de olika farterna: om strömmen är t ex en knop paddlar man en knop långsammare uppströms och en knop snabbare nerströms. Men då tillbringar man kanske 65% av totaltiden uppströms med den lägre farten och bara 35% av tiden med den högre farten nerströms. Det skulle alltså behövas nästan två knops högre fart för att hinna ta igen förlorad tid.

Black Pearl har jämfört med Nomad/Njord en mindre våt yta och därmed lägre friktion i hel fartregistret, ett mera gynnsamt längd/bredd-förhållande vilket gynnar vågbildningsmotståndet – men också påtagligt lägre toppfart, dels genom kort vattenlinje och dels genom lågt PC (volymfördelningskoefficient). Den sammanlagda effekten är att det är lätt att hålla Black Pearl på en ganska hög medelfart, men kostar enorma kraftinsatser att höja farten över skrovfart. Jag kom alltså i mål på en åtskilliga minuter sämre tid än jag skulle ha gjort med Nomad/Njord men var inte tillnärmelsevis lika trött som jag brukar vara. Lite frustrerande att ha krafter kvar men inte kunna utnyttja dem!

Det var ganska kyligt och SMHI hade hotat med regn under eftermiddagen, så jag valde att paddla i tuiliq. Det fungerade bra, men jag var periodvis ganska varm. En snabb högt stöd svalkade under en sträcka med vinden i ryggen och några rollar vid målgången återställde välbefinnandet. Men som helhet fungerade det bättre än jag hade väntat. Chillcheatern andas tillräckligt för att ventilera bort fukt innan den kondenseras som svett och när det kändes varmt var det en torr värme.

Årets version av Rönne-Å-rännet var som vanligt en folkfest med massor av folk (har ingen siffra men gissar på cirka hundratalet) – hårdsatsande elitpaddlare, motionärer, kanadensarpaddlare, K2:or och en K4. Andelen havskajaker har sjunkit en aning sedan de första gångerna jag var med, liksom antalet träkajaker (bara fyra i år). Jag tycker mig se att allt fler satsar mer på bra tider och väljer snabbare kajaker och att de rena ”nöjespaddlarna” har blivit färre (citationsteckan därför att jag själv anser mig paddla för nöjes skull).

Read full post

Teknik- och säkerhetskurs

Igår höll jag i en teknik- och säkerhetskurs för Petrus Kajak i Tranås. Som vanligt när Petrus och Irene är i farten, ett mycket välskött heldagsarrangemang (kl 10-18) - fika och kort presentation, en och en halv timme teori och demonstration med ett par kajaker på golvet, middag för alla deltagare och sedan transport till Tranås badhus där det fanns gott om tid, både för gemensam övning, eftermiddagskaffe och avslutningsvis individuell instruktion för de som vill lära sig rolla. Om jag räknar rätt blev det fyra nya rollare som mest påtagligt resultat av sista timmen i vattnet och ytterligare ett par som fick ordning på delmomenten men får träna lite till för att hitta flytet.

Programmet var i stort det vanliga: kort om paddelteknik och manövrering, om att hålla balansen i kajaken (kroppsmotorik och paddeltag), kamraträddningar, tömma kajak av olika typer, ensamuppstigning med eller utan flottör, kort om säkerhetsstrategi och -taktik och avslutningsvis lite rollfilosofi. I bassängen visades de diskuterade momenten och därefter övades de, tillsammans och enskilt.

Det är tredje gången jag är inbjuden föreläsare/instruktör för den här typen av arrangemang i Tranås, och jag kommer gärna tillbaka fler gånger. Trevligt, effektivt och med mycket god stämning. Min insats får andra bedöma, men när det gäller resten kan jag varmt rekommendera både kurser, de olika turerna i Sommen och kajakuthyrningen hos Petrus Kajak.

Bilder har jag inga (för dålig simultankapacitet för att kunna prata/visa/instruera/rädda/rolla/paddla och fotografera på samma gång) men det dyker säkert upp både bilder och kommentarer på Petrus Kajaks sajt.

...och det gjorde det!

Read full post

Ny Nomad i sjön

Leif Ahlviks nya NomadLeif Ahlvik har sjösatt en nybyggd Nomad. Jungfruturen gick i Hjälmaren. Läs mer på sjösättningssidan...

Read full post

Ny Nomad i sjön

Jungfrutur i Hjälmaren

I fredags begick en ny Nomad premiärturen i Hjälmaren. Det är Leif Ahlvik som sjösatt sitt första bygge: "En nybyggd Nomad - Leif Ahlvikjag har under vintern byggt en Nomad och är förhållandevis nöjd med tanke på att det är mitt första båtbygge någonsin. Det finns ju alltid något som kunde gjorts bättre, men jag gillade ditt råd att se till att den blir klar så att man har något att åka i och bygga en till som man vill ha den efter införskaffad kunskap!
Bra instruktion och ritningar, tackar för det. Men en sak som jag vill påpeka är att skräddarsy sin sittbrunn är lite vanskligt om man tänkt köpa kapell eftersom det inte är helt lätt att hitta ett passar om man lyckats göra en sittbrunn utanför gängse normer! Lyssna alltid med kapellförsäljaren vilka storlekar som finns att få innan du bygger!
mvh //Leif Ahlvik
".

Kapellproblemet brukar gå rätt lätt att lösa. Kapelltillverkarna, åtminstone de större, brukar kunna tillhandahålla överlappande storlekar från smått till stort: nylonkapell (som inte blir helt täta men skyddar mot regn och lätt överbrytande sjö) med reglerbar gummistropp i nederkanten för att klara ett ganska stort intervall - neoprenkapell (kan bli helt täta även vid intensivt rollande) elastiska nog för att täcka in ganska stora skillnader. Däremot är kanske inte alla butiker så pigga på att hålla fullt sortiment på hyllan, och har de dessutom inte prioriteringen helt klart för sig kan de kanske drabbas av tillfällig irritation över att kunden inte passar profilen. Det kan naturligtvis uppstå problem, som när någon bygger en sittbrunn som väsentligt avviker från den sedvanliga assymetriska ellipsformen (för vilket det högst sällan finns någon anledning) eller om man sitter med ryggen alldeles intill sargens bakkant eller ovanligt långt fram i sittbrunnen - men då finns flera fabrikanter som skräddarsyr kapell (till exempel Engelska Reeds Chillcheater, som syr lätta, eleganta och täta kapell som inte kostar mer än enkla standardkapell - rita bara av sittbrunnen på en bit papper och skicka till dem).

Read full post

Ny Njord

Roberts NjordRobert Windahl testar en nybyggd Njord. Läs mer på sjösättningssidan...

Read full post

Roberts nya Njord

Roberts Njord

Robert Windahl lyckades hitta ett litet hål i isen för en test av sin nya Njord. Det kommer säkert mer synpunkter efterhand.

balance brace

Read full post

Ny kajakdisciplin

Nytt spännande stolleprov för dem som har GPS:en igång under paddelturerna...

Read full post

Uppdaterade häften

De uppdaterade häftenaMina tre instruktionshäften - Paddelteknik, Långfärd och Sjömanskap är uppdaterade med en hel del nytt material. Omfånget har ökat till 60-70 sidor medan utförandet är detsamma: spiralbunden A5 med skyddsomslag av plast. Ökade tryckkostnader (både på grund av det ökade omfånget men också genom att tryckkostnaderna i allmänhet gått upp lite) innebär en liten prishöjning - eller rättare sagt, priset är detsamma, men frakten som tidigare ingick tillkommer.

Read full post

Påskpaddling med mersmak

Sjösättning i småbåtshamnen vid Slättenäs, Listerby (Leif Oskarsson, Ulf Johansson och jag) sent på långfredagens eftermiddag, och paddling sydvart till Ljungskär för övernattning. Lätt molntäcke och ca 6-8 m/s västlig vind.

Ljungskär på långfredagskvällen

Read full post

Möjlig förklaring till däcksskador

Som jag tidigare nämnt har det uppstått en märklig spricka på undersidan av det plana akterdäcket på min Black Pearl - glasfiberskiktet har knäckts och fogen öppnats, medan skiktet på ovansidan är intakt. Jag har funderat på tänkbara anledningar, som belastning när jag sitter på akterdäcket i samband med i- och urstigning, men det har inte känts riktigt troligt eftersom jag sitter strax bakom sittbrunnen och där finns det rejäla förstärkningar i form av akterskott plus kolfiberlaminering på undersidan. Sprickan finns längre akteröver.

lastproblem med plant däckMen när jag funderade på transport slog det mig att det kanske är skumrullarna på lastbyglarna som är skuld. Jag använder ett par rörisoleringar med ca 75 mm diameter trädda på lastbyglarna och transporterar mina kajaker med däcket neråt mot dessa. Vidare är jag van vid att träkajaker till skillnad från glasfiber och plast kan spännas i stort sett hur hårt som helst.

Men när jag drar åt remmarna trycks relingarna ner i skummet - de är styva och kan inte deformeras - men det plana däcket ger förmodligen efter mot det ganska hårda skummet. Med tillräckligt spänn kanske däckets deformationszon överskrids. Får nog fundera ut en bättre utformning av skumskydden.

Det finns flera fördelar med att transportera kajaker upp och ner - lägre höjd, mindre vindfång, inget transportkapell behövs etc - men däck är oftast klenare byggda än skroven och ett platt däck är klenare än ett välvt. Var försiktig...

Read full post

Beslutsvånda

13 till kuling 18, syd till sydväst enligt samstämmiga DMI, SMHI och Sydsvenskan - och utanför fönstret snöblandat regn som vräker ner. När jag efter viss vånda fattat beslutet att avstå från en efterlängtad söndagstur och hängt tillbaka tuiliq och flytväst i paddelförrådet ljusnar det och solen tittar fram. Tallarna utanför rör sig lojt i måttlig vind. Kanske ändå...

Read full post

Kajakkurs i Tranås 22/4

Förra årets kurs

Nästa evenemang i min kalender är en heldagskurs i teknik och säkerhet den 22 april med Petrus Kajak i Tranås. Det här brukar vara mycket trevliga och välorganiserade arrangemang och jag är både tacksam och smickrad att ha blivit ombedd att hålla i teori och praktik även i år.

Programmet ser ut så här:
Start kl 10 med kaffe och lite inledning, följt av en teoretisk genomgång med demonstration av räddningsmetoder (ensamuppstigning med och utan flottör, kamraträddningsmetoder, tömning av kajak, bogsering och nödtransporter), manövrering och kajakhantering i anslutning till räddning och nödsituationer, balans som kroppsmotorik och paddeltag (höga och låga stöd, eskimåsvängar mm).
Kl 12 blir det lunch (ingår i kursavgiften).
Efter lunchen flyttar vi till Tranås badhus där vi provar och övar de moment som för var och en känns mest angelägna – möjlighet till instruktion både för den som tycker det är obehagligt att slå runt med en kajak och för den som vill finslipa sin roll eller lära handroll eller andra mera spektakulära varianter. Det finns gott om tid – badhuset är bokat till kl 18. Under eftermiddagen finns tid för en fikapaus med kaffe, kaka och frukt.

Kursen kostar 600:- och det finns fortfarande platser kvar. Bor du i närheten (ett högst relativt begrepp – enligt arrangören har årets kurs en upptagningsradie på ca 20 mil) och är intresserad av att fräscha upp teknik och säkerhet inför paddelsäsongen, kan du kontakta Petrus Kajak.

Nästa inhopp utanför det vanliga programmet är på Kajak Syds Nytäppetträff 27-28 maj, där jag kommer att visa och berätta om hur man använder grönlandskajaker och -paddlar.

Read full post

Nya Kavater i Norge

Ny Kavat i Norge

Från Asbjørn Heien og Terje Evensen har jag fått bilder och en rapport om bygget av två kavater. Läs mer på sjösättningssidan...

Read full post

Kavater i Norge

Premiärtur

Två kavater"Her kommer en bekreftelse på sjøsetting av 2 stk Kavat den 1. april 2006.

En båt bygget i gran og mahogny og en i gran og svartor + litt teak. Vi har begge valgt fast finne, som ser ut til å fungere helt greit. Vekt ca 16 kg for begge båtene.

Vi har bare godt å si om tegninger, tips og veiledning fra Bjørn Thomasson. 2 kajaker ferdig i løpet av få måneder, uten problemer av noe slag. Og den første turen på fjorden bekrefter at Kavat er en 1. klasses konstruksjon.

Dekoration i däcketDet hører vel med til historien at en byggekompis, som er snekker, med tilgang til oppvarmet verksted og alt nødvendig verktøy ikke er så dumt. Men allikevel, en stor takk til Bjørn."

Med vennlig hilsen
Asbjørn Heien og Terje Evensen
Nøtterøy, NorgeRead full post

Söndagstur

En alldeles vanlig söndagstur i riktigt trivsamt väder: mestadels sol, 7-8 grader i luften 3-4 i vattnet, 5-6 m/s sydlig vind och ca en halv knops nordlig ström. Tämligen slitigt att hålla fart på kajaken söderut mot brofästet, medan återfärden gick på föga mer än en tredjedel av tiden, med den kombinerade hjälpen av medvind, medström och lite surf. Varmt och skönt under fikapausen bland vårblommor och fågelsång tills solen gick i moln och kylan i vinden satte fick oss att krypa ner i sittbrunnen igen.

Aktiviteten vid klubbhuset var påtagligt större än den varit de senaste månaderna – ett säkert vårtecken, som tillsammans med det ännu säkrare vårtecknet att ytterligare två deltagare gjorde mig sällskap i de korta visiterna under vatten, nog får antas innebära att vintern är slut för den här gången. Ett eller annat återfall är väl förmodligen att vänta, men det kan man väl stå ut med.

Tristare är att min Black Pearl har spruckit i däcket och tar in någon liter vatten under en sådan här tur. Glasfiberskiktet har brustit på undersidan av däcket och fogen rör sig lite när skrovet arbetar i sjön. Kanske har jag slipat för hårt i väv/epoxiskiktet på undersidan i min jakt på gram och i kombination med att ett plant däck saknar det välvda däckets skalstyrka, har det inte stått emot de påfrestningar som uppstår genom min rätt hårdhänta användning av kajaken. En smal remsa svart eltejp löste problemet med läckan tillfälligt, men jag står nu inför ett svårt val: skall jag renovera (vilket sannolikt innebär att jag måste dela skrov och däck för att komma åt att göra ett riktigt jobb) eller går det lika snabbt att bygga en ny? Jag avskyr att göra samma jobb två gånger och vårens byggtid är egentligen vikt för min nya havsracer! Men Black Pearl är den kajak jag använder till 99 procent – den måste vara både funktionellt och presentabelt skick. Ett klassiskt dilemma att lösa...

Read full post

Archive

The news archive contains all news sorted by month and year they were written. Click the dates to see the year's headlines. Click on the month to view monthly news.

2024

 1. July (4)
 2. June (1)
 3. May (2)
 4. April (1)
 5. January (4)

2023

 1. December (2)
 2. November (1)
 3. October (3)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (2)
 7. June (1)
 8. May (5)
 9. January (2)

2022

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (3)
 5. August (3)
 6. July (1)
 7. June (4)
 8. May (1)
 9. March (2)
 10. January (2)

2021

 1. December (1)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (6)
 7. June (4)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. February (2)
 12. January (1)

2020

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (11)
 5. August (7)
 6. July (8)
 7. June (7)
 8. May (7)
 9. April (6)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (1)

2019

 1. December (3)
 2. November (1)
 3. October (1)
 4. September (4)
 5. August (4)
 6. July (3)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (2)

2018

 1. December (2)
 2. November (4)
 3. October (4)
 4. September (6)
 5. August (6)
 6. July (9)
 7. June (4)
 8. May (7)
 9. April (3)
 10. March (2)
 11. February (4)
 12. January (2)

2017

 1. December (5)
 2. November (3)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (6)
 6. July (11)
 7. June (5)
 8. May (5)
 9. April (2)
 10. March (2)
 11. January (1)

2016

 1. December (2)
 2. November (3)
 3. October (2)
 4. September (6)
 5. August (5)
 6. July (6)
 7. June (3)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (1)
 12. January (3)

2015

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (2)
 4. September (4)
 5. August (3)
 6. July (4)
 7. June (4)
 8. May (3)
 9. April (3)
 10. March (4)
 11. February (1)
 12. January (3)

2014

 1. December (2)
 2. November (2)
 3. October (4)
 4. September (3)
 5. August (7)
 6. July (10)
 7. June (7)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (2)
 12. January (3)

2013

 1. December (3)
 2. November (4)
 3. October (8)
 4. September (5)
 5. August (5)
 6. July (8)
 7. June (9)
 8. May (8)
 9. April (7)
 10. March (7)
 11. February (1)
 12. January (4)

2012

 1. December (5)
 2. November (5)
 3. October (8)
 4. September (4)
 5. August (9)
 6. July (9)
 7. June (6)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (3)
 11. February (3)
 12. January (3)

2011

 1. December (3)
 2. November (13)
 3. October (7)
 4. September (11)
 5. August (8)
 6. July (10)
 7. June (8)
 8. May (13)
 9. April (9)
 10. March (11)
 11. February (10)
 12. January (5)

2010

 1. December (6)
 2. November (7)
 3. October (4)
 4. September (12)
 5. August (14)
 6. July (7)
 7. June (15)
 8. May (11)
 9. April (7)
 10. March (6)
 11. February (11)
 12. January (11)

2009

 1. December (11)
 2. November (10)
 3. October (14)
 4. September (11)
 5. August (13)
 6. July (8)
 7. June (21)
 8. May (23)
 9. April (13)
 10. March (11)
 11. February (8)
 12. January (10)

2008

 1. December (11)
 2. November (9)
 3. October (15)
 4. September (14)
 5. August (15)
 6. July (5)
 7. June (11)
 8. May (18)
 9. April (16)
 10. March (7)
 11. February (8)
 12. January (13)

2007

 1. December (4)
 2. November (7)
 3. October (16)
 4. September (9)
 5. August (15)
 6. July (18)
 7. June (35)
 8. May (25)
 9. April (14)
 10. March (19)
 11. February (17)
 12. January (21)

2006

 1. December (22)
 2. November (18)
 3. October (9)
 4. September (17)
 5. August (25)
 6. July (28)
 7. June (19)
 8. May (20)
 9. April (15)
 10. March (9)
 11. February (22)
 12. January (22)

2005

 1. December (18)
 2. November (10)
 3. October (10)
 4. September (15)
 5. August (24)
 6. July (10)
 7. June (11)
 8. May (12)
 9. April (22)
 10. March (20)
 11. February (11)
 12. January (24)

2004

 1. December (6)
 2. November (8)
 3. October (11)
 4. September (8)
 5. August (18)
 6. July (15)
 7. June (8)
 8. May (9)
 9. April (3)
 10. March (8)
 11. February (8)
 12. January (8)

2003

 1. December (10)
 2. November (17)
 3. October (7)
 4. September (8)
 5. August (2)
 6. June (3)
 7. May (3)
 8. April (1)
 9. March (2)
 10. February (1)
 11. January (3)

2002

 1. December (1)
 2. November (3)
 3. October (1)
 4. September (1)
 5. August (2)

2001

 1. August (1)
 2. July (1)
 3. May (1)